Diari Més

Consum

L'OCU demana baixar l'IVA de la llum al 10% i eliminar l'impost de l'electricitat

Aquestes mesures suposarien un estalvi en la factura de la llum de gairebé el 14%

Imatge d'arxiu d'una torre de distribució d'electricitat.

El preu de la llum de les tarifes semirregulades creix un 46% a l'abril, la pujada més gran de la història

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) considera indispensable que es redueixi el preu de l'energia amb una rebaixa de l'IVA de la llum al 10% (actualment és el 21%) i l'eliminació de l'impost de l'electricitat, que grava un 5,11% la factura.

Aquestes mesures suposarien un estalvi en la factura de la llum de gairebé el 14%, segons calcula l'OCU, que urgeix a més a una revisió del sistema de preus majorista i a adoptar mesures que contribueixin a l'impuls de la lliure competència en un sector que -apunta- «continua estant dominat pels grans grups energètics».

L'organització insta el Govern a augmentar el control per frenar les manipulacions del mercat, a revisar el sistema de fixació de preus al mercat majorista, redistribuir les tarifes d'accés, millorar la transparència en les tarifes i fomentar la competència entre les comercialitzadores.

A més, reclama impulsar el bonus social, apostar per l'eficiència energètica i empoderar al consumidor.

L'OCU anima als consumidors a unir-se a la campanya per a demanar la baixada de l'IVA i aconseguir unes tarifes «més justes i assequibles».

Segons l'organització, les recents pujades del preu de la llum continuen mostrant un problema no resolt amb l'electricitat a Espanya, el cinquè país d'Europa en el qual més es paga per aquest concepte, «quelcom cada dia més difícil d'entendre -diu- tenint en compte la creixent presència al mercat elèctric de noves fonts d'energia barates i sostenibles, com l'eòlica i la solar».

tracking