Diari Més

Desenvolupen un model a nivell atòmic que ajudarà a entendre com la covid malmet els pulmons

L'estudi ha demostrat que una proteïna esencial de l'organisme és la que ataca el coronavirus

Un boxs de l'UCI amb un pacient ingressat per coronavirus.

coronavirus, PCR, UCI, covid, virus, CatalunyaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ús de la criomicroscòpia electrònica ha permès crear el primer model detallat a nivell atòmic de com la covid-19 danya els pulmons, la qual cosa podria servir per a la cerca de fàrmacs contra els efectes més greus de la malaltia, segons un estudi que publica Nature Communications.

L'estudi mostra com una proteïna en l'embolcall del coronavirus interactua amb una altra d'adhesió cel·lular humana, la PALS1, essencial per a mantenir el revestiment dels pulmons, la qual cosa ajuda a explicar com el virus pot causar gran mal en aquest òrgan i arribar a escapar d'allí per a infectar uns altres en pacients especialment vulnerables.

«En obtenir detalls a nivell atòmic de les interaccions de les proteïnes podem explicar per què es produeix el mal i buscar inhibidors que puguin bloquejar específicament aquestes interaccions», segons l'autor principal de l'estudi, Qun Liu, del Laboratori Nacional de Brookhaven (els EUA).

Estudis publicats a l'inici de la pandèmia ja assenyalaven que la proteïna E, que està en la membrana exterior del virus, exerceix un «paper crucial en el segrest de proteïnes humanes per a facilitar l'alliberament i transmissió del virus», explica el Brookhaven en un comunicat

La hipòtesi dels científics és que ho fa unint-se a les proteïnes de les unions cel·lulars humanes, apartant-les del seu treball habitual de mantenir les unions entre les cèl·lules pulmonars fermament segellades.

«Aquesta interacció pot ser bona per al virus i molt dolenta per als éssers humans, especialment per als pacients d'edat avançada amb covid-19 i malalties preexistents», va dir Liu.

L'equip volia -va agregar- entendre els detalls a nivell atòmic de com la proteïna I interactua amb la humana i aprendre a interrompre les interaccions i reduir o bloquejar els efectes greus.

El nou model proporciona la base perquè experts en ciència computacional «realitzin estudis d'acoblament i simulacions de dinàmica molecular per a buscar fàrmacs o molècules similars a fàrmacs que puguin bloquejar la interacció», va afegir John Shanklin, un altre dels autors de l'estudi.

tracking