Diari Més

Els dotze signes de la covid de llarga durada

Poden durar setmanes o, fins i tot, mesos

L'estudi ha avaluat durant un any els canvis en el pes i el greix corporal de 1986 individus.

Dormir poc i tenir un son variable dificulta la pèrdua de pes, segons un estudiURV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units, la covid de llarga durada és «una gamma de símptomes que poden durar setmanes o mesos després d'haver estat infectat pel virus que causa la covid-19 per primera vegada o poden aparèixer setmanes després de la infecció».

Per desgràcia, encara no existeixen pautes de diagnòstic formals per a confirmar que algú pateix de covid de llarga durada. Encara que els CDC estan treballant en una llista per als facultatius, qualsevol persona preocupada per la seva salut ara com ara ha de fer la seva pròpia recerca i discutir els seus símptomes amb el seu metge.

«Les persones podrien estar patint d'una covid de llarga durada i no saber-ho per què no han adquirit els coneixements necessaris per a identificar-se com a portadors», va dir a Business Insider Fidaa Shaib, pneumòloga de la clínica de covid de llarga durada del Baylor College of Medicine.

La covid de llarga durada es presenta amb una gran varietat de símptomes, va afegir Shaib, la qual cosa dificulta que els metges ho detectin. Aquest és, en part, el motiu pel qual les estimacions de la durada de la covid varien àmpliament. Un gran estudi del Regne Unit va descobrir que aproximadament un de cada 10 supervivents de covid-19 desenvoluparà covid de llarga durada, definit com experimentar símptomes persistents durant més de tres setmanes després de la infecció. Mentrestant, una estimació de la Universitat de Washington situa la xifra més pròxima a un de cada tres pacients amb covid-19.

Ziyad Al-Aly, epidemiòleg i cap de recerca en un hospital universitari d'Assumptes de Veterans en St. Louis, va dir a Insider que la síndrome «pot afectar a gairebé tots els òrgans del cos».

Encara no està clar si els símptomes de la covid perllongada són causats directament pel virus o si alguns són provocats per l'estrès i el trauma de la infecció i la pandèmia. Independentment d'això, les persones necessiten ajuda urgent per a controlar els seus símptomes, va dir Shaib, especialment aquells associats amb malalties cròniques.

Aquestes són les 12 formes en les quals la gent es pot veure afectada per la covid de llarga durada.

Boira cerebral

Un de cada cinc pacients va experimentar boira mental o cerebral (brain fog) sis mesos després de tenir covid-19, segons una anàlisi de 51 estudis sobre covid de llarga durada que encara no ha estat revisat per parells. Aquest símptoma és independent de si els pacients havien estat hospitalitzats o no.

Fatiga

Sis de cada 10 supervivents de covid-19 que havien estat hospitalitzats van informar de fatiga i feblesa muscular sis mesos després, segons un estudi xinès. Tant la boira mental com la fatiga són també característiques de la síndrome de fatiga crònica.

Problemes per a dormir

Un de cada cinc pacients de covid de llarga durada va informar tenir problemes per a dormir sis mesos després d'emmalaltir-se, segons l'anàlisi de 51 estudis.

Dificultat per a respirar i tos persistent

La falta d'aire i la tos persistent són comunes entre els supervivents de covid-19 d'un a sis mesos després de la infecció, segons un estudi de més de 73.000 persones als EUA.

Problemes de cor

Les palpitacions i els batecs cardíacs irregulars van ser comuns entre els supervivents de covid-19, segons l'estudi citat anteriorment. Els supervivents de covid-19 també tenien un major risc de desenvolupar insuficiència cardíaca, ateroesclerosi i coàguls de sang dins dels sis mesos posteriors a la infecció. També s'ha observat miocarditis, una inflamació del múscul cardíac, en pacients amb covid perllongat.

Símptomes neurològics i malaltia mental

Més d'un terç dels supservivientes experimenten símptomes de covid-19 o malalties mentals dins dels sis mesos posteriors a la infecció, va trobar un gran estudi. Els trastorns d'ansietat i de l'estat d'ànim, com la depressió, van ser els més comuns.

Pèrdua de l'olfacte

Entre els que van perdre el sentit de l'olfacte després del covid-19, aproximadament un terç no va recuperar el sentit durant dos mesos o més, segons una petita enquesta realitzada als EUA.

Símptomes intestinals, pèrdua d'apetit o diarrea

Un petit estudi de la Xina va trobar que més del 40% dels pacients hospitalitzats amb covid-19 van informar problemes relacionats amb l'intestí tres mesos després de la seva infecció primària. Els símptomes més comuns van ser pèrdua d'apetit, nàusees, reflux àcid i diarrea.

Erupcions cutànies i caiguda dels cabells

Els supervivents de covid-19 van informar d'erupcions cutànies sis mesos després de la infecció, segons l'estudi dut a terme als EUA. Un estudi de la Xina va documentar la pèrdua de cabell entre el 22% dels pacients sis mesos després de l'hospitalització per covid-19.

Opressió en el pit, dolor articular i muscular

En una enquesta sobre símptomes perllongats de covid publicada al desembre, nou de cada 10 persones van informar símptomes com a opressió en el pit, dolors musculars i dolor en les articulacions un mes després de la infecció. Aquests símptomes van persistir durant almenys set mesos per a alguns. No obstant això, les dades encara no han estat revisats per parells.

Diabetis

Segons un estudi als EUA, els pacients amb covid de llarga durada tenien un 39% més de probabilitats de rebre un nou diagnòstic de diabetis en els sis mesos posteriors a la infecció.

Nefropatia

Els que van sobreviure a la covid-19 també tenien un major risc de desenvolupar malaltia renal aguda.

Altres símptomes

A més, pacients de llarga durada amb covid han informat una sèrie d'altres símptomes que els científics encara no han pogut mesurar o confirmar.

Per exemple, algunes dones amb covid perllongada han informat de períodes irregulars i una pitjor síndrome premenstrual. Altres pacients han dit que han tingut un tinnitus greu, és a dir, un brunzit persistent a les orelles.

Encara que algunes persones amb covid de llarga durada van informar que els seus símptomes van millorar després de la vacunació, d'altres van dir que van empitjorar.

tracking