Diari Més

Sanitat planteja reobrir discoteques fins a les 2 i els bars fins a la 1

Aquest dimecres el ministeri ho plantejarà a les comunitats autònomes al Consell Interterritorial de Salut

Uns joves prenen una cervesa en una terrassa a la plaça de la Virreina.

bars, joves, covid, terrassa, coronavirus, taula, restauracióACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ministeri de Sanitat proposarà aquest dimecres a les comunitats reobrir l'oci nocturn fins a les 2 de la matinada en els territoris de menor incidència, imposar un horari de tancament a l'hostaleria fins a la 1 i prohibir fumar, i també vapejar, al carrer quan no es pugui guardar la distància de seguretat.

Així consta en l'esborrany de declaració d'actuacions coordinades, al qual ha tingut accés Efe, que serà debatut avui en el si del Consell Interterritorial de Salut i que fa obligatori per a totes les comunitats el compliment de l'estratègia de vacunació aprovada per la Comissió de Salut Pública.

En total, recull 8 mesures comunes per al territori, totes elles d'obligat compliment, i dues recomanacions, deixant sense efecte les actuacions coordinades que es van aprovar entre agost i octubre de l'any passat per a adaptar-les així «a l'evolució de la pandèmia dels pròxims mesos, que estarà especialment marcada per la vacunació».

MESURES D'OBLIGAT COMPLIMENT

1. Locals d'oci nocturn i discoteques:

Tancats des d'agost de 2020, l'esborrany permet la reobertura de locals d'oci nocturn en aquells territoris de baixa incidència, és a dir, en nova normalitat o nivell 1 d'alerta, segons el que s'estableix en el document "Actuacions de resposta coordinada per al control de la transmissió de covid-19".

En aquests establiments, el consum de begudes i aliments, tant en zones interiors com exteriors, es farà assegut en taules, amb una separació entre les cadires de diferents taules d'almenys 1,5 metres.

No podran obrir més enllà de les 2 ni superar el 50% d'aforament màxim a l'interior del local i les terrasses a l'aire lliure podran ocupar la totalitat de les taules permeses, que només podran estar ocupades per un màxim de 6 persones en llocs tancats i 10 en l'exterior.

Si el territori arribés al nivell d'alerta 2, la comunitat podrà valorar autoritzar l'obertura de locals d'oci nocturn amb les restriccions que es proposen en el semàfor de Sanitat, que redueix l'aforament a un terç.

2. Hostaleria i restauració (també restaurants de platja):

Si el territori està fora dels nivells de risc, es permetrà la meitat de l'aforament a l'interior, podent-se incrementar en un 10% si s'apliquen mesures de control de riscos que garanteixin un alt nivell de ventilació i control de la qualitat de l'aire.

A les terrasses a l'aire lliure es podran ocupar la totalitat de les taules permeses guardant 1,5 metres de distància entre les cadires de diferents taules, que tindran un límit de 6 persones en interior i de 10 en exterior. Es permet el servei i consum en barra.

Com a màxim podran estar oberts fins a la 1 i es deixarà de servir a les 24:00 hores.

Si el territori està en algun dels nivells de risc (1 a 4), caldrà seguir el que s'estableix en el semàfor quant a aforaments i límits de persones per taula.

3. Esdeveniments i activitats multitudinàries no ordinàries:

S'aplicaran les mesures de control de riscos de transmissió del SARS-*CoV2 propostes en el semàfor, que van de la prohibició de menjar, beure i fumar en les zones destinades al públic a l'ús obligatori de màscara.

Els organitzadors, en coordinació amb les autoritats locals, hauran de realitzar una avaluació del risc del mateix conforme al que es preveu en el document "Recomanacions per a esdeveniments i activitats multitudinàries en el context de nova normalitat per covid-19 a Espanya", acordat en la Comissió de Salut Pública.

4. Mesures sobre vacunació enfront de COVID-19:

Les comunitats implementaran la campanya de vacunació seguint l'estratègia aprovada per la Comissió de Salut Pública a proposta de la Ponència de Programa i Registre de Vacunacions.

El document els fixa a més l'obligació de disposar de tots els materials, equips i recursos necessaris per a vacunar i d'aportar la informació procedent dels registres i sistemes d'informació de vacunes, o de qualsevol altre sistema amb informació d'interès en el marc de les seves competències en el Registre Estatal de Vacunació enfront del SARS-CoV-2 (REGVACU).

5. Mesures relatives a l'Estudi Nacional de Seroprevalència ENA-COVID:

Realització de la cinquena ronda de l'Estudi Nacional de Seroprevalència ENA-COVID, que es preveia per al febrer passat, després d'aconseguir l'objectiu de cobertura de vacunació del 70% de la població i, en tot cas, abans que finalitzi l'any 2021.

6. Mesures en relació amb els cribatges en població asimptomàtica:

Els cribatges en població asimptomàtica que no pertanyi a col·lectius subjectes a cribatges rutinaris, es realitzaran quan s'estimi necessari i sempre sota el criteri de la unitat de Salut Pública de la comunitat.

Aquells poblacionals que no pertanyi a col·lectius subjectes a cribatges rutinaris, tindran un objectiu concret definit en el seu protocol tècnic i seguiran les directrius incloses en l'"Estratègia de detecció precoç, vigilància i control de covid-19" .

I els que es facin en l'àmbit laboral hauran d'emmarcar-se dins de la vigilància de la salut dels treballadors duta a terme per part dels serveis de prevenció de riscos laborals.

7. Mesures per a reforçar la coordinació amb les entitats locals:

Les comunitats continuaran mantenint reunions periòdiques amb la Federació de Municipis i Províncies del seu àmbit territorial amb l'objectiu de coordinar accions comunes de control de la transmissió del virus i de l'evolució de l'estratègia de vacunació.

Així mateix, les Conselleries competents en matèria de Sanitat comunicaran a les entitats locals d'aquells àmbits territorials amb especial incidència o interès des del punt de vista de l'evolució de la pandèmia, tota la informació necessària per a valorar la situació i coordinar l'adopció de les mesures de control i de cobertures de l'estratègia de vacunació.

8. Consum de tabac i productes relacionats:

No es permetrà fumar en la via pública o en espais a l'aire lliure quan no es pugui respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres.

Aquesta limitació serà aplicable també per a l'ús de qualsevol altre dispositiu d'inhalació de tabac, pipes d'aigua, pipes o assimilats.

Tampoc es deixarà fumar ni consumir altres productes del tabac, cigarrets electrònics en l'àrea destinada al públic dels esdeveniments i activitats multitudinàries no ordinàries a l'aire lliure.

RECOMANACIONS

1. El document aconsella treballar conjuntament amb les entitats locals per a afavorir la reorganització del repartiment de l'espai públic a favor de realitzar activitats a l'aire lliure conforme a les necessitats derivades de l'evolució de la pandèmia, incloent caminar i anar amb bici, i en detriment de l'espai públic dedicat al vehicle motoritzat privat.

2. També fer-ho en l'atenció a la població en situació de vulnerabilitat, la participació i foment d'altres fórmules de cooperació amb la societat civil.

tracking