Diari Més

La pandèmia es controla amb un 75% de la població vacunada, segons un estudi brasiler

S'ha agafat de mostra una localitat on s'ha fet una vacunació massiva i on la mortalitat va caure un 95%

vacunació, Palau d'Esports Catalunya, Tarragona, Anella Mediterrània, Campclar, coronavirus, covid-19, pandèmia, virus, Salut

vacunació, Palau d'Esports Catalunya, Tarragona, Anella Mediterrània, Campclar, coronavirus, covid-19, pandèmia, virus, SalutACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pandèmia del coronavirus pot ser controlada si el 75% de la població està vacunada contra la covid-19, segons un estudi realitzat en una ciutat brasilera, on els seus habitants van ser immunitzats massivament amb la vacuna del laboratori xinès Sinovac, va informar aquest dilluns l'Institut Butantan.

D'acord amb l'estudi, primer d'aquest tipus que es realitza a nivell mundial, les morts van caure un 95% després de la vacunació massiva, les hospitalitzacions van baixar un 86% i els casos simptomàtics es van reduir en un 80%.

L'experiment també va revelar que els menors d'edat no necessitarien immunitzar-se pels efectes indirectes de la vacuna.

L'anàlisi va tenir lloc a Serrana, una ciutat localitzada a l'interior de l'estat de Sao Paulo i que alberga a 45.000 habitants -una població similar a la d'Eivissa-, dels quals, prop de 30.000 majors de 18 anys van ser immunitzats amb la vacuna xinesa entre el 17 de febrer i l'11 d'abril.

Serrana va ser triada per a l'estudi per ser una ciutat de baixa població amb alts índexs de contagi per covid-19.

Després de mes i mig d'haver-se culminat el procés de vacunació en Serrana, l'Institut Butantan, un dels centres de recerca mèdica més prestigiosos del Brasil i Llatinoamèrica, adscrit a la Governació de Sao Paulo i encarregat de la fabricació al Brasil d'aquesta vacuna xinesa, va presentar aquest dilluns les conclusions en una roda de premsa.

El procés de vacunació del denominat 'Projecte S' (Projecte Serrana) es va estendre per quatre setmanes i en cadascuna d'elles es va immunitzar a un grup d'adults. El control de la pandèmia en el municipi es va aconseguir quan el 75% de la seva població va rebre les dues dosis del immunitzant xinès, va concloure l'estudi.

Els responsables de l'estudi van comparar les dades des de l'inici del projecte -fins que es va completar la vacunació de tots els grups- amb la resta del trimestre avaluat (febrer, març i abril de 2021).

Les dades assenyalen que el 16 de febrer, un dia abans d'iniciar-se el procés massiu de vacunació, aquest municipi sumava 57 morts i 2.499 casos confirmats del virus.

Després de la immunització, els casos van caure a 699 al març i a 251 a l'abril. Les morts es van desplomar de 30 a 6 en el mateix període.

Els resultats també van mostrar que la vacunació protegeix tant els adults que van rebre les dues dosis del la vacuna xinesa com als nens i adolescents menors de 18 anys, que no van ser vacunats.

Segons va explicar el director d'assajos clínics de l'Institut Butantan, el colombià Ricardo Palacios, també director de l'estudi, la immunització va generar una mena de «cinturó immunològic» a Serrana, «reduint dràsticament» la transmissió del virus en el municipi.

«El resultat més important va ser entendre que podem controlar la pandèmia fins i tot sense vacunar a tota la població. Quan es va aconseguir una cobertura del 70% al 75%, la caiguda en la incidència es va notar fins i tot en l'últim grup que encara no havia completat el calendari de vacunació», va dir. «No serà necessari vacunar als menors», va precisar.

Per al director de l'Institut Butantan, Dimas Covas, això demostra que la vacuna de Sinovac «és segura, eficaç i eficient» i contribueix a prevenir el desenvolupament de la malaltia, les complicacions i morts entre els infectats.

«Ara també sabem que té un efecte beneficiós en tota la població, protegint tant les persones vacunades com no vacunades i reduint significativament la circulació viral», va agregar.

tracking