Diari Més

Els científics recomanen utilitzar mascaretes de tela en exteriors i FFP2 en interiors

El nivell de compostos plastificants que desprenen les FFP2 i les FFP3 estan per sota del llindar de risc

Primer pla d'una dona que duu mascareta.

mascareta covid coronavirus societatACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un estudi del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha avalat la seguretat de les mascaretes de protecció contra la covid-19. L'estudi comprova que el nivell de compostos plastificants que alliberen està per sota del llindar de risc. Els investigadors han analitzat els nivells de 16 compostos químics plastificants organofosforats en mascaretes quirúrgiques, de tela reutilitzables, FFP2 desenvolupades pel CSIC, KN95 i FFP3. Els resultats mostren que les de tela no desprenen cap dels plastificants, mentre que les FFP2 i FFP3 sí però en nivells «extremadament baixos». Davant d'això, els investigadors recomanen fer ús de mascaretes de tela en exteriors i FFP2 en interiors.
S'han fet assaigs d'inhalació amb maniquí per comprovar quins compostos es desprenen i poden ser inhalats.

El treball ha analitzat també l'impacte ambiental per l'ús d'aquestes mascaretes i l'alliberament dels compostos plastificants al medi ambient. Basant-se en la quantitat de mascaretes que es fan servir a escala mundial, els investigadors van calcular que es generen entre 0,2 i 6,3 milions de tones de residus anuals i es desprenen entre 20 i 18.00 milions de tones d'organofosforats al medi ambient.

La investigadora i autora de l'estudi, Ethel Eljarrat, ha indicat que també per això la millor opció són les mascaretes reutilitzables. Ha alertat que una mala gestió dels residus pot fer que els compostos plastificants acabin contaminant els ecosistemes aquàtics i terrestres.

Els investigadors tenen previst fer un nou estudi que inclogui diferents tipus de mascaretes que han anat apareixent. La cerca ha estat finançada amb els fons Next Generation.

tracking