Diari Més

Consum

Estalviar amb la nova factura de la llum: la clau no és el com sinó el quan

La factura es divideix en tres noves franges amb diferents tarifes

Nou sistema de facturació segons les franges horàries.

La nova factura de la llum estableix tres franges horàries i preus diferentsDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A partir de demà entra en vigor la nova factura de la llum, però la pregunta que es fan els consumidors és com afectarà aquest canvi a les nostres butxaques. Doncs la clau d'aquest nou rebut no és el com consumin sinó quan.

El primer canvi important té relació amb les franges horàries. La factura es divideix en tres noves franges (punta, plana i vall) amb diferents tarifes. Les hores anomenades 'punta' són les més cares i s'aplicaran els dies laborables de 10 a14 h.i de 18 a 22 h. Les 'planes' seran més barates i s'aplicaran els dies laborables de 8 a10 h., de 14 a18 h.i de 22 a 00 h. I finalment la més econòmica és la franja de les hores 'vall' que conforma tots els dies laborables des de les00 h.fins a les08 h.i també tots els caps de setmana i festius.

La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) calcula que el consum en hores 'vall' pot arribar a ser un 95% més barat que en les hores puntes. És per això que canviar els hàbits de consum i adaptar-los a aquest nou horari pot representar un estalvi d'entre 200 i 300 euros l'any.

El segon canvi es tracta en la contractació de dues potències diferents: una per als períodes punta i plans i una altra per al període vall. L'objectiu d'aquest nou sistema és fomentar el trasllat el consum elèctric de les hores de màxima demanda a d'altresen quèles xarxes de transport i distribució estiguin menys saturades.

D'aquesta manera, la potència 'punta' es comptabilitzarà de dilluns a divendres de les08 h.fins a les00 h.de la matinada i lapotència 'vall's'aplicarà els laborables des de les00 h.de la matinada fins a les 8 del matí i també els caps de setmana i els festius.

Consells per pagar menys

  • Programar els electrodomèstics en les hores vall
  • Planificar les tasques domèstiques en hores més econòmiques i evitar fer-les totes en les més cares
  • Revisar la potència contractada
  • Evitar encendre diversos electrodomèstics a la vegada
  • Revisar el tipus de bombetes i canviar-les totes per leds
  • Apagar les llums enrepòs, com per exemple apagar el televisor sense deixar la llumvermella
En els primers dies de 2020, el rebut estava a 68,3 euros, davant els 86,5 actuals.

El rebut de la llum augmenta un 26,7% interanual en els primers dies de gener, segons FACUAFACUA

tracking