Diari Més

Margarita de Val es mostra contundent sobre la segona dosi d'AstraZeneca

L'experta del CSIC s'ha pronunciat sobre la polèmica de les segones dosi d'AstraZeneca i Pfizer

La viròloga Margarita del Val.

Margarita del Val creu que d'aquí 8 setmanes la situació de la pandèmia canviaràCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona dosi de la vacuna contra el coronavirus en menors de 60 anys que van rebre la primera dosi deAstraZenecas'ha convertit en objecte de debat polític entre algunes comunitats autònomes i el Govern central, que insisteix que s'ha d'inocular ambPfizer, excepte si el rebutja la persona afectada, i en aquest cas s'ha de signar un consentiment informat dels possibles riscos. Sobre aquesta qüestió s'ha pronunciat la immunòloga del CSIC Margarita delValen una entrevista en El programa d'Ana Rosa.

DelVal, que es troba en aquest grup d'edat de persones vacunades ambAstraZenecamenors de 60 anys, ha defensat la segona dosi de la mateixa vacuna, «d'acord amb l'evidència científica», que emana de l'Agència Europea del Medicament (EMA), ha remarcat.

«L'Agència Europea del Medicament, en el prospecte de la vacuna deAstraZeneca, recomana una segona dosi ambAstraZeneca», ha indicat DelVal, que ha afegit que laEMA«té accés a totes les dades de farmacovigilància d'Europa i fora d'Europa».

En aquest sentit, la viròloga ha exposat el cas del Regne Unit, on s'ha vacunat amb una segona dosi deAstraZeneca: «En les persones que han rebut dues dosis al Regne Unit, la incidència en casos greus és cinc vegades menor que la incidència amb una sola dosi».

Respecte als infreqüents casos de trombes, DelValha explicat que ja «eren tremendament infreqüents aquests casos greus amb una sola dosi, perquè amb dues dosis encara menys», ha manifestat.

Per aquest motiu, l'experta ha defensat l'aplicació de la segona dosi ambAstraZeneca: «Per a mi aquesta és l'evidència de seguretat, que ve dels grans números. L'evidència que es pot tenir amb un assaig el qual s'ha immunitzat a menys de 500 persones ambAstraZenecaprimer i desprésPfizerserveix per a veure els efectes adversos freqüents, però els que són poc freqüents, infreqüents, molt infreqüents o encara molt menys que molt infreqüents, que són els d'aquesta vacuna deAstraZeneca, no es poden veure en absolut».

DelValha comparat les «menys de 500 persones» que s'han vacunat en l'assaig clínic en el qual s'ha basat Sanitat per a justificar la segona dosi ambPfizeramb «10 milions de persones» vacunades al Regne Unit amb les dues dosis deAstraZeneca.

«Jo no em sento amb autoritat moral en absolut per a recomanar a algú que es posi la vacuna dePfizercom a segona dosi després d'AstraZenecasense tenir dades de seguretat comparables als altres 10 milions de dues dosis d'AstraZeneca», ha dit sobre aquest tema la viròloga del CSIC.

En aquest punt, la periodista Ana Rosa Quintana li ha preguntat a Margarita delValsi no hagués estat més lògic que Sanitat demanés el consentiment si es volen barrejar vacunes i no per vacunar-se amb aquesta. La seva resposta ha estat contundent: «Sí», ha dit.

Així mateix, l'experta ha assegurat que si el problema anés que no hi ha suficients dosis d'AstraZenecaper a tots, «igual que es va retardar la segona dosi dels essencials menors de 55 anys que havien rebut la primera dosi, es podria retardar la segona dosi dels quals vam venir després, no hi hauria cap problema».

DelValha explicat que a l'ésser una vacuna d'adenovirus «se sap que, en general, encara que les dosis següents es puguin donar anys després de la primera, es produeix un reforç del sistema immunitari molt important».

En tot cas, la immunòloga ha llançat un advertiment sobre l'elecció de la segona dosi: «No s'ha d'estendre això de poder triar quina vacuna em poso. Perquè estan posant la decisió en mans de persones que no tenim tota la informació, qui la té és l'Agència Europea del Medicament, i és el que hem de seguir i figura perfectament en el prospecte de la vacuna».

«No hem triat mai la vacuna de la grip que ens posen, i hi havia sis o set en l'última campanya, i no triem. No ens poden posar a nosaltres aquest pes, aquesta càrrega de triar ni donar-nos a triar, perquè això distorsiona les campanyes de vacunació», ha indicat de manera rotunda Margarita delVal.

«Han de posar-nos la millor vacuna per a nosaltres tenint en compte a la resta de les persones més vulnerables de la població, no donar-nos a triar», ha resolt.

tracking