Diari Més

Així de protegit contra la covid estàs si solament t'han administrat la primera dosi de la vacuna

A Espanya hi ha més de 17 milions de persones que ha nrebut la primera dosi de la Moderna, Pfizer o AstraZeneca

Pla detall de la vacuna Moderna.

vacuna ModernaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A Espanya ja hi ha més de 17 milions de persones que han rebut almenys una dosi d'alguna de les vacunes contra el coronavirus. Això suposa més d'un terç de la població.

Però les dades sobre com de bé funcionen les vacunes després d'una dosi no sempre són clars; depèn del que s'estigui mesurant i de quan l'estigui mesurant. Stephen Evans, professor d'estadística mèdica a l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres i ex membre del comitè de seguretat de medicaments de l'Agència Europea de Medicaments, va explicar aBusinessInsidera desglossar les dades.

Evans va dir que la presentació de l'Administració d'Aliments i Medicaments de les dades dels assajos en etapa tardana de cada vacuna va ser generalment la millor informació disponible. Aquesta és la quantitat de protecció que li brinda una injecció de cada vacuna, segons aquestes dades.

Pfizer-BioNTech: almenys un 80%

La injecció dePfizerva ser efectiva en un 52,4% per a protegir contra la Covid-19 amb símptomes entre la primera i la segona dosi, segons els documents de laFDA. Però la xifra del 52,4% inclou els 11 dies abans que la protecció s'activi després de la primera dosi, per la qual cosa el percentatge real podria ser major.

El valor real es troba entre el 29,5% i el 84,5%, segons els documents de laFDA. Va haver-hi una àmplia gamma perquè no moltes persones van contreure Covid-19 en la prova durant aquest període de temps.

La injecció dePfizerva ser 100% efectiva per a protegir contra l'hospitalització i la mort. Tanmateix, això es va basar en un petit número: només quatre persones van contreure Covid-19 greu en l'assaig després de rebre el placebo en lloc de la vacuna.

Evans va dir que hi havia «proves bastant clares»que s'obté almenys un 80% de protecció, i «probablement»millor que el 90%, amb la vacuna dePfizercontra la Covid-19 amb símptomes després d'una sola dosi. Va dir que no es podia estar absolutament segur del que succeeix després de 21 dies perquè no s'havia provat completament.

Evans va dir que això es va basar en la seva lectura general de les dades de l'assaig utilitzats per laFDAen el seu document informatiu abans de l'autorització.

Moderna: almenys un 80%

La vacuna de Moderna va tenir un 69,5% d'efectivitat per a prevenir la Covid-19 amb símptomes entre la primera i la segona dosi, amb un valor real entre el 43,5% i el 84,5%. Va haver-hi un rang bastant ampli perquè la quantitat de persones que van contreure Covid-19 en la prova durant aquest període de temps va ser baixa.

La xifra del 69,5% inclou els 13 dies abans que comenci la protecció, per la qual cosa el percentatge real podria ser major.

Va haver-hi una petita quantitat de persones en l'assaig de Moderna, al voltant del 7%, que no van rebre la seva segona dosi per raons desconegudes. En aquest grup, la injecció va ser 50,8% efectiva per a prevenir la Covid-19 amb símptomes fins a 14 dies després de la primera dosi i 92,1% efectiva després de 14 dies.

No és clar com de bé una injecció de la vacuna protegeix contra l'hospitalització i la mort perquè no moltes persones van contreure Covid-19 greu: dos en el grup de la vacuna i quatre al placebo.

Evans va dir que obté almenys un 80% de protecció, i probablement millor que el 90%, per a la vacuna de Moderna contra la Covid-19 amb símptomes després d'una sola dosi durant 28 dies. Després de 28 dies, no era clar perquè no s'havia provat. Novament, això es va basar en la seva lectura general de les dades de laFDA, va dir.

AstraZeneca: més del 70%

Evans va dir que era més difícil determinar una xifra per a la vacuna deAstraZenecaperquè els assajos en etapa tardana van utilitzar dissenys d'estudi diferents i s'estava duent a terme un gran estudi als EUA. LaFDAtampoc ha presentat encara les dades de la injecció de la mateixa manera que ho ha fet per a altres vacunes.

Una sola dosi de la injecció deAstraZenecava ser efectiva en un 76% per a protegir contra la Covid-19 amb símptomes durant almenys 90 dies, segons les dades de l'assaig en etapa tardana publicats enTheLancetel 19 de febrer. Els autors de l'estudi també van informar que una dosi va proporcionar un 100% de protecció contra l'hospitalització, però les xifres eren petites.

Basat en la seva lectura d'estudis existents, Evans va dir que l'eficàcia de dosi única de la vacuna deAstraZenecava ser probablement almenys del 70% contra la Covid-19 amb símptomes durant els primers 90 dies. Després d'aquest període de temps, no és clar, va dir.

Janssen: per sobre del 60%

J&J (la filial de la qualJanssenha desenvolupat la vacuna) va analitzar la protecció contra la Covid-19 de moderat a greu en els assajos, en lloc de la Covid-19 simptomàtica, comPfizer, Moderna iAstraZeneca.

La protecció es va activar als 14 dies i va tenir una efectivitat del 66,1% als 28 dies. L'eficàcia de la vacuna va variar segons el país en el qual es va utilitzar: va ser un 72% efectiva als EUA, però un 64% i un 68% efectiva a Sud-àfrica i el Brasil, respectivament. Tots dos països tenen variants de coronavirus circulant que podrien evadir parcialment els anticossos.

tracking