Diari Més

OMS: La recerca de l'origen de la covid «està sent enverinada per la política»

Un expert de l'organisme considera que s'estan veient afirmacions «amb molt poques evidències veritables»

Joe Biden en la seva primera roda de premsa com a president dels EUA.

Biden es compromet a reduir entre un 50% i un 52% les emissions el 2030ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El director d'Emergències Sanitàries de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Mike Ryan, va lamentar avui que la recerca dels orígens del coronavirus causant de la covid «es vegi enverinada per la política», en la setmana en la qual els EUA ha augmentat les seves pressions perquè prossegueixin aquests estudis.

«Ens agradaria que tots separessin, si poden, la política de la ciència», va afirmar l'expert irlandès, qui es va queixar que en els últims dies s'estan «veient discursos en els mitjans amb molt poques notícies o evidències veritables».

«Qualsevol país és lliure de defensar les seves pròpies teories sobre l'origen -va assegurar-, però va advertir: «Per a treballar necessitem espai» i l'actual situació «col·loca a l'OMS en una posició impossible a l'hora de buscar respostes».

El president estatunidenc, Joe Biden, ha demanat aquesta setmana que s'investiguin en un termini de 90 dies els orígens del coronavirus, utilitzant si fos necessari dades recaptades per la intel·ligència estatunidenca o els d'altres països.

Això ha ressuscitat la teoria que el coronavirus va poder originar-se en un laboratori virològic de Wuhan, la ciutat central xinesa on es van donar els primers casos de covid a final de 2019, malgrat que els experts de la missió de l'OMS a la Xina van subratllar a principis d'enguany que aquesta hipòtesi era la menys probable.

Després del seu viatge al país asiàtic, que va trobar nombrosos obstacles burocràtics per part xinesa, aquests experts van concloure que la hipòtesi més probable de l'origen del coronavirus era un animal salvatge encara no confirmat, del qual es va transmetre a l'ésser humà mitjançant una o més espècies intermèdies.

Ryan va assegurar avui que l'OMS i els Estats membres estan remenant a diferents experts per a participar en la següent fase de recerca dels orígens del coronavirus, però en contrast amb els 90 dies exigits per Biden va assenyalar que «requerirà moltes missions dilucidar-los, si és que alguna vegada s'aconsegueix».

El director d'emergències va recordar que l'OMS manté totes les teories sobre la taula (malgrat que algunes es considerin més probables que unes altres), però va assegurar que per a estudiar-les es necessita «una atmosfera positiva, un procés mogut per la solidaritat».

«La política dificulta les coses, deixem que els científics continuïn treballant», va afegir la cap de la cèl·lula tècnica anticovid de l'OMS, María van Kerkhove, qui va demanar a tots que gestionin correctament les seves expectatives en l'espinosa qüestió dels orígens del coronavirus.

Aquesta setmana, l'OMS celebra la seva assemblea anual, i en ella també el secretari de Salut estatunidenca, Xavier Becerra, va demanar que es donin estudis «independents i transparents» de l'origen del coronavirus causant de la covid.

tracking