Diari Més

Salut

Vinculen la descomposició del colesterol en l'acceleració de la demència

Un estudi ha analitzat si hi ha medicaments pel colesterol que poden associar-se a un major risc de patir Alzheimer

El tractament del colesterol pot influir en el desenvolupament de la demència.

Vinculen la descomposició del colesterol en l'acceleració de la demènciaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els canvis en la descomposició del colesterol en l'organisme quan aquest té nivells alts poden accelerar la progressió d'alguns tipus de demència, indica un estudi que publica avui PLOS Medicine.

La recerca suggereix, a més, que alguns medicaments per al colesterol poden afectar les vies de senyalització en el cervell en els homes, però no en les dones.

La barrera hematoencefàlica és impermeable al colesterol, però tenir aquesta substància elevada en sang s'associa a un major risc de patir alzheimer i demència vascular. Per això, comprendre els processos subjacents pot establir les bases per a descobrir una terapèutica eficaç.

Un estudi de científics estatunidencs suggereix que les alteracions en la conversió del colesterol en àcids biliars (anomenada catabolisme del colesterol) poden exercir un paper en el desenvolupament de la demència.

L'equip, encapçalat per Vijay Varma de l'Institut Nacional de l'Envelliment (els EUA) va investigar si les anomalies en el catabolisme del colesterol a través de la seva conversió en àcids biliars estaven relacionades amb el desenvolupament de la demència.

Els investigadors es van basar en més de 1.800 participants de dos estudis prospectius: l'Estudi Longitudinal de l'Envelliment de Baltimore (BLSA) i la Iniciativa de Neuroimatge de la Malaltia d'Alzheimer (ADNI).

Per a realitzar la investigació, els experts van estudiar si el catabolisme del colesterol estava associat a les anomalies cerebrals típiques de l'alzheimer i la demència vascular.

A continuació, van comprovar si l'exposició a medicaments per al colesterol que bloquegen l'absorció d'àcids biliars en el torrent sanguini s'associava a un major risc de demència entre més de 26.000 pacients de clíniques de medicina general del Regne Unit.

Finalment, van examinar 29 mostres d'autòpsies per a determinar si les persones amb la malaltia d'Alzheimer tendeixen a tenir nivells alterats d'àcids biliars en el cervell.

Els autors van descobrir que «el risc de demència vascular augmentava en els homes, però no en les dones, amb un major nombre de prescripcions de fàrmacs blocadors dels àcids biliars».

L'estudi suggereix que el catabolisme del colesterol i la síntesi d'àcids biliars «poden influir en la progressió de la demència a través dels efectes específics del sexe en les vies de senyalització del cervell».

No obstant això, van indicar que són necessaris estudis addicionals, ja que la investigació va estar limitada pel nombre relativament petit de mostres d'autòpsia.

L'equip treballa ara a provar si els fàrmacs aprovats per a altres malalties que poden corregir les anomalies en la senyalització dels àcids biliars en el cervell podrien ser tractaments nous per a l'alzheimer i les demències relacionades.

tracking