Diari Més

Societat

Creen una eina gratuïta per a fer 'comprensible' el llenguatge administratiu

L'aplicació, creada per la UNED, processa els textos i fa recomanacions per fer-los més entenedors en castellà

Portada de la web d'ArText desenvolupat er la UNED.

Creen una eina gratuïta per a fer 'comprensible' el llenguatge administratiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'eina gratuïta ArText, presentada aquest dilluns per la Universitat Nacional a Distància (UNED), és capaç de processar un text escrit i millorar-lo amb recomanacions sobre llenguatge clar en castellà, de manera que resultin comprensibles textos administratius com a notificacions i reclamacions.

Pot detectar les oracions molt llargues que dificulten la comprensió i proposar com segmentar-les o detectar l'abús de gerundis o de veus passives, dues formes verbals poc recomanades en les normes de llenguatge clar i abundants en els documents administratius.

«També identifica expressions difícils d'entendre i ofereix alternatives més clares, per a millorar la comprensió del text», ha assenyalat la investigadora principal del projecte, Iria da Cunha, durant l'acte de presentació de l'eina gratuïta, de lliure accés i sense registre i que no guarda dades de l'usuari.

La professora de la UNED i investigadora del programa Ramón y Cajal ha destacat que ArText tindrà moltes utilitats, sobretot en institucions i organismes de l'administració, com a ajuntaments, diputacions o conselleries, que desitgin que els textos dirigits a la ciutadania estiguin escrits en llenguatge clar perquè pugui entendre'ls millor.

Serà un recurs d'ajuda perquè el personal de l'administració redacti aquest tipus de textos en el seu dia a dia professional i donarà als ciutadans més comprensió dels documents per a exercir els seus drets.

En opinió de da Cunha, «la principal innovació és que aconsegueix detectar i marcar en el text les qüestions que interfereixen amb la claredat del llenguatge en relació amb tres nivells de la llengua: discursiu, sintàctic i lèxic».

«La recerca sobre llenguatge clar i tecnologia és molt incipient, especialment en castellà. Fins avui, no existia cap redactor assistit per al llenguatge clar en espanyol de la mena d'ArText. És a dir, un sistema que marqués en el text escrit pels usuaris les qüestions concretes que interfereixen amb les recomanacions més habituals sobre llenguatge clar i oferís propostes de solució», destaca la investigadora.

Per a l'anglès, alguns sistemes que van en aquesta línia són Hemingway Editor i VisibleThread. Per al castellà, existeix un avaluador de la claredat del text desenvolupat recentment per Prodigioso Volcán, anomenat Clara.

Accedir a ArText

tracking