Diari Més

Internacional

Desvien un avió a Minsk per detenir un periodista dissident bielorús

És cofundador d'un canal d'Internet, que cobria la repressió de les protestes massives a Bielorússia

Imatge d'arxiu d'una primera detenció de Roman Protasevich.

Desvien un avió a Minsk per detenir un periodista dissident bielorúsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un avió de l'aerolínia Ryanair que volava d'Atenes a Vílnius (Lituània), amb al voltant de 120 passatgers a bord, va ser desviat el diumenge a la capital de Bielorússia, Minsk, on, segons informes, RománProtasevich, un periodista bielorús dissident, va ser arrestat.

Protasevichés un estret col·laborador de la líder de l'oposició bielorussaSvetlanaTikhanóvskayai com ella, va fugir de Bielorússia i viu a Lituània.

És cofundador del canal de la plataforma d'Internet TelegramNEXTA, que cobria la repressió de les protestes massives a Bielorússia després de la controvertida reelecció del president AlexanderLukashenkoa l'agost de 2020.

Algunes publicacions en les xarxes socials asseguren queProtasevichhavia estat declarat terrorista per les autoritats de Bielorússia i podria enfrontar la pena de mort.

El ministre de Relacions Exteriors de Lituània,GabrieliusLandsbergis, va escriure en Twitter que el desviament de l'avió era una «notícia inquietant», mentre que l'ex primer ministre suecCarlBildtva qualificar l'acte de «pirateria».

«El vol de Ryanair estava a punt d'entrar en l'espai aeri lituà. Si hi hagués hagut una emergència real, Vílnius era clarament l'aeroport més pròxim», va afirmarBildten Twitter.

El president de Lituània, GitanesNauseda, va exigir, per part seva, l'alliberament immediat de RománProtasevich.

Hi ha hagut informes contradictoris sobre per què l'avió, que volava en l'espai aeri de Bielorússia i a minuts de la frontera amb Lituània, es va desviar a Minsk en lloc de prosseguir cap a la capital lituana, que estava gairebé a la mateixa distància.

Una font de l'oposició de Bielorússia va escriure en les xarxes socials que l'avió de passatgers havia estat abordat per un caçaMig-29de Bielorússia i essencialment havia estat forçat a descendir.

Els llocs web de seguiment de vols que registraven el progrés de l'avió de Ryanair mostraven que girava bruscament just abans de l'espai aeri i l'aterratge de Lituània, cap a Minsk.

Altres informes van dir que la tripulació del vol de Ryanair havia estat informada d'una amenaça de bomba en l'avió.

El lloc web de la indústria de viatges aeris onemileatatime.com va dir que, encara que la tripulació de Ryanair havia desestimat l'informe d'amenaça de bomba, havia estat obligada a aterrar a Minsk.

Un portaveu de l'aeroport de Vílnius va dir a Efe que l'aeroport de Minsk els havia informat que el vol s'havia desviat a Bielorússia a causa d'un conflicte no especificat entre la tripulació de l'avió i els passatgers.

El vol de Ryanair, segons la mateixa font, que estava programat per a aterrar a Vílnius a les 13.00 hora local, hauria estat autoritzat per a sortir de Minsk i arribaria a la capital lituana al voltant de les 17.30 hora local.

tracking