Diari Més

Un nou coronavirus pot estar contagiant-se de gossos a humans

Experts dels Estats Units el van detectar a Malàisia

Imatge d'arxiu d'una nena amb el seu gos.

Un nou coronavirus pot estar contagiant-se de gossos a humansGTRES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Poc després que la pandèmia de COVID-19 esclatés a la ciutat xinesa deWuhani gradualment el SARS-CoV-2 es propagués per tot el món, el professor de l'estatunidenca Universitat deDukeGregoryGray va encarregar a un dels seus estudiants que desenvolupés una prova capaç de detectar totes les espècies de coronavirus amb la finalitat de prevenir una futura catàstrofe.

L'objectiu era, una vegada provada la fiabilitat de l'eina, utilitzar-la en mostres humanes antigues per a localitzar signes de coronavirus que poguessin haver passat d'animals a humans, com se sospita que va ocórrer amb el SARS-CoV-2.

El resultat: van descobrir a Malàisia un coronavirus que semblava haver saltat de gossos a humans. Aquesta troballa el van aconseguir en analitzar hisops nasals antics corresponents a 301 persones enSarawak, la majoria d'ells nens, ingressats entre 2017 i 2018 amb pneumònia. En vuit d'aquests pacients (2.7%), van trobar rastres d'ARN d'un virus d'aquesta mena d'origen caní, segons van publicar dijous passat en la revistaClinicalInfectiousDisease.

Després d'emprar un altre tipus de proves més convencionals per a confirmar aquests descobriments, van detectar el virus en dos dels pacients. Després de seqüenciar-ho, ho van identificar com una nova mescla recombinada de coronavirus caní i felí, mai abans documentat.

Com expliquen els investigadors, aquesta és la primera vegada que es registra una recombinació de coronavirus amb origen en gossos i gats en pacients amb pneumònia. «Si es confirma com un patogen, es convertiria en el vuitè conegut a provocar una malaltia en les persones», recalquen, encara que insisteixen que la seva troballa necessita d'una recerca més profunda.

A més, ressalten que aquest recentment descobert coronavirus comparteix moltes característiques genòmiques amb el qual ha causat la pandèmia de COVID-19.

No obstant això, adverteixen que l'estudi té una sèrie de limitacions, com el fet de no haver complert amb els coneguts com a Postulats de Koch, una llista de requeriments molt estrictes per a poder validar l'existència d'un virus i una malaltia. Així mateix, reconeixen que el coronavirus detectat podria simplement trobar-se en les vies respiratòries dels pacients sense ser la causa de la malaltia.

Necessaris més estudis

Els investigadors denuncien, a més, que els coronavirus «no s'han estudiat prou» durant anys, perquè s'ha associat en moltes ocasions amb el refredat comú. Així mateix, es refereixen en concret als quals procedeixen de gossos i gats i lamenten que s'han analitzat «escassament».

En aquest sentit, alerten de la capacitat d'aquesta mena de virus per a evolucionar ràpidament a través de «freqüents esdeveniments de recombinació i induir una malaltia de gravetat variable».

«És encara més preocupant si es tenen en compte aquestes dades que indiquen que el coronavirus circulant pot ser ja transmissible als humans», afegeixen, en referència al qual acaben d'identificar a Malàisia.

tracking