Diari Més

Què és el certificat verd digital?

El nou passaport sanitari es començarà a aplicar el pròxim 1 de juliol a tot el territori comunitari

El president del Govern, Pedro Sánchez, mostra el seu certificat verd digital durant la presentació del document.

Què és el certificat verd digital?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presentat aquest divendres el Certificat digital UEcovid, també conegut com a passaport sanitari. Un «instrument per a viatjar» gratuït i universal que busca facilitar la mobilitat dins de la Unió Europea (UE).

Què és el certificat verd digital?

El certificat verd digital és «un mecanisme o instrument per viatjar» gratuït, universal, segur i fiable, segons ha explicat el Govern espanyol, que se sintetitzarà en un codiQR.

Contindrà informació sobre si la persona interessada a viatjar ha rebut la pauta completa d'alguna vacuna contra la covid-19, si està immunitzat per haver-se contagiat en el passat o si té algun test negatiu recent, ja siguiPCRo d'antígens.

Quan entrarà en vigor?

Aquest certificat, aprovat el dijous per la Unió Europea, després de prop de tres mesos de treballs, es començarà a aplicar el pròxim 1 de juliol a tot el territori comunitari, encara que ja es treballa per ampliar-lo a altres països.

En el cas d'Espanya, segons el Govern, «els treballs d'implantació es troben molt avançats, tant per emetre certificats als ciutadans espanyols, com per acceptar certificats de la resta de ciutadans europeus».

Quina vigència tindrà?

De moment, el certificat funcionarà durant els pròxims dotze mesos, fins a l'1 de juliol de 2022.

On és vinculant?

Serà vinculant als vint-i-set Estats membres de la Unió Europea, encara que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest mateix divendres en presentar-lo a Fitur que treballen ja per a poder estendre-ho a tercers països.

Qui ho emetrà?

En el cas d'Espanya, el certificat serà emès pel Ministeri de Sanitat o per les Comunitats Autònomes, segons ha detallat la ministra de Sanitat, CarolinaDarias, al mateix acte de presentació.

Recull totes les vacunes?

El document recollirà quan, on i quantes dosis ha rebut el viatger i serà vinculant per a les vacunes aprovades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA), que per ara ha validat els fàrmacs dePfizer-BionTech, Moderna,AstrazenecaiJannsen.

No obstant això, el certificat també contindrà informació sobre si el viatger ha rebut alguna altra vacuna aprovada per un Estat membre però no per l'EMA, com és el cas d'Hongria amb la vacuna russa Sputnik V i la xinesaSinopharm, encara que serà potestat de cada país membre decidir si les considera vàlides o no.

I en el cas dels no vacunats?

El document recollirà igualment el resultat negatiu dels testPCRo d'antígens (depenent de les exigències del país al que vagi a viatjar) que s'hagin realitzat els viatgers no vacunats.

Unes proves que Brussel·les està disposada a finançar amb «100 milions d'euros addicionals», amb prioritat per a les persones que creuin habitualment les fronteres per treball, raons sanitàries o educatives, entre altres.

En el cas de les persones que hagin passat el virus en els sis mesos anteriors, el certificat recollirà que estan immunitzats.

Poden els països imposar quarantena amb el certificat?

Amb l'impuls d'aquest certificat a nivell europeu, els Vint-i-set intentaran evitar exigir quarantenes oPCRaddicionals als viatgers que entrin als seus territoris, però no exclou imposar-les en cas que la situació epidemiològica ho requereixi i sempre que siguin «necessàries i proporcionades», segons la UE.

Canvia el processos si vull viatjar a Espanya?

En el cas d'Espanya, els viatgers que arribaven al país havien d'emplenar un formulari en paper o electrònic que generava un codi que havia de ser validat al control d'accés a l'aeroport i que podia implicar noves proves o fins i tot quarantena.

Amb aquest nou passaport sanitari, s'obté un codiQRamb un formulari que fa el procés més ràpid i senzill.

Puc continuar viatjant sense el certificat verd digital?

En el cas d'Espanya, els turistes de la Unió Europea podran viatjar si no tenen el certificat verd digital, però el procés serà com fins ara, amb el formulari i el control a l'aeroport.

tracking