Diari Més

Així és el consentiment que han de donar els qui desitgin repetir amb AstraZeneca

Qui ho demani ha d'assumir que coneix el risc d'una possible trombosi

Personal mèdic obre una caixa amb els vials de la vacuna d'AstraZeneca.

Vinculen els trombes causats per la vacuna d'AstraZeneca a la proteïna FP4Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els menors de 60 anys que han rebut una primera dosi d'AstraZeneca i no vulguin la segona de Pfizer hauran de signar un consentiment informat en el qual mostrin el seu rebuig a rebre una vacuna diferent i la seva petició expressa de repetir amb aquesta, manifestant conèixer els riscos d'això.

Després de rebre l'informe favorable del Comitè de Bioètica d'Espanya perquè aquest grup de pacients pugui optar a completar la seva pauta amb el sèrum anglosuec si no volen el de Pfizer, el Ministeri de Sanitat ha incorporat una nota a la setena actualització de l'estratègia de vacunació amb aquesta possibilitat i un annex amb una proposta del formulari que hauran de completar.

En el text, es recorda la notificació en les últimes setmanes d'alguns casos de trombosis de grans vasos, a nivell cerebral i abdominal (síndrome de trombosi amb trombocitopènia) que, «si bé són molt infreqüents, també es consideren greus» i que «semblen incrementar-se a mesura que disminueix l'edat».

Va ser per això que el passat 8 d'abril Espanya va desaconsellar Vaxzevria (nom comercial d'AstraZeneca) per als menors de 60 anys, la qual cosa va deixar als llimbs les segones dosis dels gairebé dos milions de ciutadans que van rebre des de febrer una primera injecció d'aquest preparat.

Després d'ampliar per a aquest grup l'interval entre dosi de 12 a 16 setmanes mentre es recopilava més evidència científica sobre l'eficàcia i seguretat d'administrar-los una pauta heteròloga, la Comissió de Salut Pública va decidir dimarts passat que se'ls punxés una segona injecció de Pfizer.

És amb aquestes dades amb els quals aquests pacients, en la seva majoria treballadors essencials per sota dels 55 anys, hauran de decidir si completen la pauta amb Pfizer o es neguen a això, per al que hauran de signar un consentiment informat.

«Com vostè ha expressat el seu rebuig a vacunar-se amb Comirnaty, de Pfizer/*BioNTech, en la segona dosi, i per a evitar els riscos que per a la seva salut i la salut de la col·lectivitat tindria no completar les dues dosis de vacuna que estan pautades, i conforme al que disposa l'article 2 de la Llei 41/2002, l'apartat de la qual 4 estableix que la negativa al tractament pel pacient o usuari constarà per escrit», el pacient haurà d'expressar per escrit aquesta negativa.

A més d'aquest rebuig a rebre un fàrmac diferent al d'AstraZeneca, el pacient haurà d'expressar la seva «petició de ser vacunat amb una segona dosi de Vaxzevria"», manifestant, a més, «ser coneixedor de l'infreqüent risc de desenvolupar una síndrome de trombosi amb trombocitopènia».

Tal opció hauria de venir suportada, com a garantia, per un consentiment que acrediti, fonamentalment, que l'individu rebutja, sense que s'exigeixi explicar o argumentar les raons, vacunar-se amb segona dosi de la vacuna d'ARNm i que únicament acceptaria vacunar-se amb segona dosi de la d'AstraZeneca, sent coneixedor i acceptant el risc de síndrome.

Com argumenta el Comitè de Bioètica en el seu dictamen emès aquest divendres, no és necessari que «el protocol de consentiment ad hoc» per a aquests casos concrets sigui «molt prolix en l'explicació quant a altres riscos, més enllà de l'esmentat de trombosi».

I això perquè en riscos menys greus «opera el consentiment oral» i la persona ja ha pres la decisió de quin vol, «sent la vacuna d'AstraZeneca l'única alternativa per a salvar el seu rebuig i el risc per a la salut col·lectiva que es deriva que algú quedi sense vacunar en segona dosi».

tracking