Diari Més

Experts titllen d'«esperpèntic» demanar un consentiment per a la segona dosi d'AstraZeneca

«Si barrejar AstraZeneca amb Pfizer és tan meravellós, per què no ho proposen amb tothom?», apunten

Pla mitjà d'una agent dels Mossos d'Esquadra rebent una dosi de la vacuna d'AstraZeneca a la comissaria de Tortosa.

vauncació, vacuna, Mossos d'Esquadra, Tortosa, AstraZeneca, pandèmia, coronavirus, covid-19ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Experts de la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitari (Semfyc) han titllat aquest dijous d'«esperpent» que s'exigeixi un consentiment informat als menors de 60 anys vacunats amb AstraZeneca que vulguin completar la seva pauta amb aquesta marca i no amb Pfizer.

Des d'aquesta societat han traslladat a Efe la seva indignació per aquesta decisió acordada ahir en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que va obrir la porta al fet que aquests pacients puguin rebre la segona dosi del sèrum anglosuec i no de Pfizer si així ho consideren, un assumpte sobre el qual s'ha de pronunciar el Comitè de Bioètica.

La Semfyc critica durament que des del principi no se'ls hagi deixat completar la seva pauta amb *axzevria (nom comercial d'AstraZeneca), tal com consta en la seva fitxa tècnica i recomana l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès).

Però el fet que ara, quan fins i tot s'ha sobrepassat l'interval aconsellat entre dosi de 12 setmanes, només puguin fer-ho signant un consentiment, és «el súmmum de l'esperpent, una aberració».

Aquests experts recorden que els metges s'han de guiar per la fitxa tècnica dels medicaments, i «només excepcionalment» es poden sortir d'ella en determinats casos com l'ús compassiu; no obstant això, «aquí és a l'inrevés, aquí el que fa el que diu la fitxa tècnica han de signar el consentiment informat, és de bojos», censuren.

A més, es mostren molt crítics amb CombivacS, l'estudi impulsat per l'Institut de Salut Carles III que ha combinat totes dues vacunes en un grup d'una mica més de 400 voluntaris per a mesurar l'eficàcia i seguretat d'aquesta pauta combinada.

Per a aquests experts, aquest assaig no respon a les quatre preguntes bàsiques sobre l'eficàcia i seguretat de les vacunes -si redueix contagis, hospitalitzats, ingressos en UCI i morts- i ha estat una simple «coartada» amb la qual el Ministeri de Sanitat ha sustentat una decisió que, diuen, «estava ja presa des de fa molt».

Així, es pregunten si barrejar AstraZeneca amb Pfizer «és tan meravellós, per què no ho proposen amb tothom?».

El fet que s'estiguin barrejant en altres països tampoc és excusa. «Per què no miren a la immensa majoria que sí que està complint amb la fitxa tècnica?. Això se surt de la norma i no és gens regular demanar un consentiment per seguir una fitxa tècnica; està establint un precedent molt perillós», avisen des de la Semfyc.

tracking