Diari Més

Quines són les següents vacunes que s'aprovaran i quan arribaran a Espanya?

Fins a 100 vacunes en total han aconseguit la fase clínica, 26 d'elles estan en l'últim tram de proves, segons l'OMS  

Una sanitària sosté un vial d'una vacuna xinesa contra la Covid a Tailàndia

Quines són les següents vacunes que s'aprovaran i quan arribaran a Espanya?Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Espanyaté compromesos enviaments suficients com per aconseguir el 70% de població vacunada abans que acabi l'estiu amb les vacunes dePfizer, Moderna,AstraZenecaiJanssen. No obstant això, la irrupció d'un nou fabricant que contribuís a accelerar encara més el procés seria més que benvingut.

Actualment, l'OMS té constància d'un total de 100 projectes que estan en fase més o menys avançada d'assajos en humans, encara que només 26 d'ells estan en fase III, l'últim escalafó previ a sol·licitar la seva autorització als reguladors. Entre aquestes 26 hi ha les pioneres vacunes d'ADN de l'Índia o el Japó o vacunes de països com Cuba (Sobirana II), el Kazakhstan, Itàlia o la Xina.

Però les vacunes que poden ser les pròximes a arribar a Europa són la Curevac,Novavax,SinovaciGamaleya(Sputnik V).

Segons20Minutos, la vacuna deCurevacés la millor posicionada per a ser la següent a passar el filtre de l'EMAi arribar a Europa. És una vacuna d'ARNmperò que a diferència de les dePfizeri Moderna està dissenyada per a poder emmagatzemar-se a temperatures de frigorífic (2-8 °C). Aquesta es fabrica a Alemanya, la qual cosa facilitaria la logística, i es necessiten dues dosis que s'aplicarien amb tres setmanes de diferència. La UE ja ha assegurat 405 milions de dosis d'aquesta vacuna.

LaNovavax(NVX-CoV2373)és una vacuna desenvolupada per una farmacèutica estatunidenca i la seva tecnologia es basa en reproduir la proteïnaespiculardel virus i adherir-la a partícules microscòpiques per a ser inoculada després. En cas de ser aprovada per l'EMAes convertiria en la primera vacuna amb aquesta tecnologia a aplicar-se a Europa. Està també està formada per dues dosis que s'administrarien amb tres setmanes de diferència i es pot conservar a la nevera.

La tercera vacuna més avançada és laCoronaVacés la vacuna que ha desenvolupat l'empresa xinesaSinovac. Aquesta fórmula es basa en la tecnologia clàssica del virus inactivat, un patogen que ha estat modificat per no causar la malaltia quan s'inocula. En aquesta la sevaeficàcia ha variat des del 90% en un estudi a Turquia al 50% en un altre assaig realitzat al Brasil. També es necessiten dues dosis inoculades amb dues setmanes de diferència.

Finalment, està la russaSputnik V (Gamelaya). Aquesta vacuna d'adenovirus -mateixa tecnologia que utilitzenAstraZenecaoJanssen-és d'ús estès a Àsia i també s'utilitza a Àfrica, Hongria, Mèxic o l'Argentina, encara que el regulador del Brasil l'ha rebutjat. S'inoculen dosdosis amb tres setmanes de diferència i es conserva en congeladors.

Fàrmacs del futur

A més de les nombroses vacunes queestanen desenvolupament, ja s'ha iniciat l'estudi d'una segona fase de fàrmacs contra lacovidamb enfocaments i tecnologies noves. Aquests tenen en el punt de mira les noves variants delSARS-CoV2per aconseguir unimmunitat més dirigida.

A més,Pfizeri Moderna ja estan assajant dosis de reforç de les seves vacunes adaptades a les noves soques.NovavaxiCurevactambé estan desenvolupant vacunes de segona generació, en el cas de l'alemanya, amb unARNmmés estable que permetria aconseguir respostes immunes fortes amb baixes dosis.

tracking