Diari Més

El sèrum de plasma de rucs, la nova aposta de Bolívia contra la covid-19

S'estima que és almenys «50 vegades més potent que el plasma donat per humans» per a contrarestar el coronavirus

Los tres burros que generan estos anticuerpos para realizar el suero fueron «bautizados» como AstraZeneca, Sinopharm y Sputnik.

El sèrum de plasma de rucs, la nova aposta de Bolívia contra la covid-19Pixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Bolívia aposta per desenvolupar un sèrumhiperimmunecontra la covid-19 amb el plasma de rucs com a base que ajudaria a «neutralitzar el virus» en casos moderats i severs d'aquesta malaltia, i que és més potent que el plasma donat per humans.

L'Institut Nacional de Laboratoris de Salut (Inlasa)de Bolívia desenvolupa un sèrumhiperimmunea través del plasma de tres rucs, l'únic laboratori al món que utilitza aquests animals per obtenir plasma, va comentar a Efe el director tècnic d'aquest laboratori, Gil Fernández.

S'estima que el sèrum que s'obté dels rucs és almenys «50 vegades més potent que el plasma donat per humans» per a contrarestar la covid-19, va indicar Fernández.

Els tres rucs que generen aquests anticossos per a realitzar el sèrum van «ser batejats» comAstraZeneca,Sinopharmi Sputnik, el nom de les vacunes amb les quals es realitza la immunització a Bolívia.

La donació de plasma de persones que ja van passar la covid-19 és un tractament que s'utilitza a Bolívia, que en les passades onades d'aquesta malaltia ha estat molt requerida pels pacients i que fins i tot es van aprovar normes per a impulsar la donació voluntària.

El procés

El procés comença amb l'aplicació d'una dosi de la proteïna S, que és una fracció del virus de la covid-19, entre altres components, per a estimular el sistema immunològic dels rucs i que així els animals comencin a generar anticossos, va explicar a Efe el coordinador de la divisió de producció delInlasa, Williams Velasco.

Es va optar per utilitzar els anticossos de rucs ja que són animals que estan adaptats als canvis climàtics i als 3.600 metres d'altitud de La Paz on es troba el laboratori, va explicar Velasco.

Després es continua realitzant una sèrie d'«immunitzacions» als animals fins que comptin amb una «càrrega elevada d'anticossos» i es passa a la «sagnia» en la que s'obté una quantitat de sang de cada animal, per a després «retornar» als rucs els glòbuls vermells amb vitamines, aminoàcids, entre altres.

Després de l'obtenció de la sang de l'animal es procedeix a obtenir el plasmahiperimmunea través d'un procés químic per a fraccionar les proteïnes d'interès per a la covid-19 i rebutjar les altres, i així arribar a tenir un concentrat que després s'envia als controls de qualitat, va sostenir Fernández.

Les mostres s'envien a l'Instituto Vital del Brasil perquè es duguin a terme alguns assajos ja que aquesta entitat treballa amb plasma de cavalls, va prosseguir Fernández.

Ja es va realitzar la primera sagnia al març, en la qual es va obtenir 1 litre de plasma dels rucs i ara es realitza la segona per a continuar amb l'avaluació del plasma.

Aquest sèrum ha de ser avaluat per l'Agència Estatal de Medicaments i Tecnologia En Salut (Agemed)per després obtenir un registre sanitari i així finalment pugui estar a l'abast de la població.

Beneficis

Aquest sèrum es constituiria en «un tractament immediat» per als pacients «moderats i severs» de covid-19 ja que són anticossos que ja es van generar i que ajudaran a «neutralitzar el virus».

Es coneix que uns altres plasmeshiperimmunesd'altres animals com els cavalls que es desenvolupen a l'Argentina i el Brasil van ajudar a baixar la letalitat en els casos greus de pacients amb coronavirus, segons va comptar Fernández.

A més, es diferencia del plasma donat per les persones ja que el desenvolupat amb animals es tracta d'un concentrat d'anticossos realitzat per diverses immunitzacions, en canvi el donat per humans no té aquesta característica a aquesta escala.

És per això que són «optimistes» amb els resultats d'aquestes primeres sagnies dels rucs, que podrien arribar a ser una alternativa a Bolívia per a tractar la covid-19.

Es projecta que un pacient podria rebre fins a dues dosis d'aquest potent sèrum, però aquests detalls encara no són concrets, tot depèn de l'avanç de les avaluacions.

Bolívia acumula 334.824 casos de covid-19 i 13.566 decessos, des que es va identificar el primer cas al març de l'any passat.

El país afronta la vacunació massiva per edats en la que ja han estat immunitzats amb la primera dosi 857.492 persones i 288.562 amb la segona, enmig de l'ascens d'una tercera onada d'aquesta pandèmia.

tracking