Diari Més

L'obesitat augmenta el risc de covid greu i amb això de mortalitat

Els pacients amb covid-19 moren «no pel virus en si mateix, sinó per l'alteració de la resposta immune que causa una resposta hiperinflamatoria»

Imatge dels autors de l'estudi facilitada per la Clínica Universidad de Navarra.

L'obesitat augmenta el risc de covid greu i amb això de mortalitatEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pacients amb obesitat presenten un major risc de contreure una covid-19 més greu i amb ella creix també el risc de mortalitat, segons confirmen les conclusions d'un article de revisió publicat per especialistes de la Clínica Universidad de Navarra en la revista científicaEuropeanJournalofInternalMedicine.

L'article fa una anàlisi retrospectiva d'estudis ja publicats i ha estat desenvolupat per un equip d'especialistes d'Endocrinologia i Medicina Interna liderat per GemaFrühbeck,co-directorade l'Àrea d'Obesitat, i ManuelLandecho, especialista en Medicina Interna de la Unitat de Revisions mèdiques i de l'Àrea d'Obesitat.

A més de revisar la incidència de cinc aspectes subjacents a l'obesitat en la gravetat de lacovid, els investigadors van estudiar la repercussió real de l'obesitat en casos decovid, la seva importància clínica.

I de l'estudi de casos reals els autors van concloure que, als pocs mesos d'iniciar-se la pandèmia,«ja existia evidència sobrada del major risc que tenen els pacients amb obesitat de desenvolupar una covid-19 greu, així com de morir a conseqüència de la infecció», apunta en un comunicatLandecho.

Quant als cinc aspectes fonamentals implicats en l'obesitat, s'ha revisat l'obesitat com a malaltia inductora d'un estat afavoridor de trombosi, tenint en compte que«els fenòmens protrombòticssón una font important de complicacions en lacovid», adverteix l'especialista.

A més, l'obesitat provoca un estat pro inflamatori i una alteració hormonal, l'efecte final de la qual també indueix inflamació.

I sobre aquest tema apunta que els pacients amb covid-19 moren, «no pel virus en si mateix, sinó per l'alteració de la resposta immune que causa una respostahiperinflamatoria»que és, al seu torn, responsable de la insuficiència respiratòria que pateixen els pacients ambcovidgreu, i «en un pacient amb obesitat, amb un estat inflamatori ja existent, aquesta alteració inflamatòria de lacovidés més fàcil que es produeixi».

Landechoagrega que l'obesitat és causant a més d'una alteració hormonal ja de per si mateix pro inflamatòria, però que també afavoreix l'aparició de la diabetis tipus 2, i«la suma de l'alteració hormonal i de la diabetis tipus 2 dóna com a resultat un estat de màxima preinflamació».

Un altre aspecte de l'obesitat que eleva la gravetat de la infecció és la patologia mecànica que genera, «ja que el greix abdominal desplaça el diafragma cap amunt, limitant la capacitat inspiratòria dels pulmons, i augmenta la pressió de ventilació en un pacient ambcovidgreu, la qual cosa dificulta el maneig respiratori del pacient», adverteix l'especialista.

Sosté així que l'obesitat en si mateixa i les seves conseqüències, especialment la diabetis tipus 2, són factors que augmenten el risc de desenvolupar unacovidgreu que eleva les possibilitats de morir, d'aquí ve que els pacients amb obesitat intervinguts mitjançant cirurgiabariàtricaper a eliminar-la tinguin «millor pronòstic».

Landechoapunta finalment que la pandèmia ha implicat major sedentarisme i un retard en l'assistència clínica general, per la qual cosa, assevera,«estem arribant tard» a diagnòstics i tractaments, la qual cosa fa més difícil el maneig de la malaltia, i alerta que pot ser que les conseqüències de l'obesitat «només haguem començat a veure-les».

tracking