Diari Més

Salut

Primer trasplantament a un bebè amb el cor aturat i amb un donant incompatible

Es va realitzar a l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid, convertint-se en pioner a nivell mundial

La curta edat del bebè ha afavorit que l'operació fos viable

Primer trasplantament a un bebè amb el cor aturat i amb un donant incompatibleEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'hospital madrileny GregorioMarañónha dut a terme amb èxit el primer trasplantament del món d'un cor infantil en parada, que va ser rebut per un bebè de dos mesos i amb incompatibilitat sanguínia amb el seu donant.

La curta edat del bebè ha afavorit que l'operació fos viable malgrat no ser compatible amb el grup de sang de l'emissor, en una operació de la qual la petita, anomenada Naiara, ja es recupera a planta després d'abandonar l'UCI.

També és un cas «únic al món» perquè donant i receptor estaven en centres diferents i el trasplantament es va realitzar després d'un període prolongat d'isquèmia freda durant el trasllat, que va haver de realitzar-se per via aèria, segons posa en valor la Comunitat de Madrid en un comunicat emès aquest dilluns.

L'Hospital General Universitari GregorioMarañónva començar el2018 un programa, primer a Espanya, que li permet realitzar trasplantaments de cor en nens amb grup de sang incompatible, al que se suma que aquest és el primer cas al país en què l'empelt cardíac de donant enasistoliaes realitza a un bebè tan petit.

Al procediment utilitzat, el cor del donant mort es va recuperar abans de la seva extracció a través d'un sistema de circulació extracorpòria, que permet mantenir oxigenats els òrgans susceptibles de trasplantament i valorar el funcionament cardíac, explica la Comunitat.

Aquests trasplantaments extraordinaris, entre persones amb grup sanguini incompatible i amb un cor en parada, era anteriorment «inviable», però ara ajuda a «augmentar significativament» les possibilitats de «recuperar un cor per als nens més petits», els bebès de tot just uns mesos, per als quals hi ha «poques donacions».

Així ho explica el cap de Cirurgia Cardíaca Infantil del GregorioMarañón, Juan Miguel GilJaurena, qui afegeix que la complexitat radica a «recuperar el batec del cor, que ve aturat», i matisa que, després de la seva recuperació, els passos a seguir són iguals que en una extracció tradicional.

La situació de Naiara prèvia a l'operació era molt complexa, perquè els problemes de cor que se li van detectar en la gestació van obligar a avançar el part i, després, esperar que la resta d'òrgans «maduressin prou» per a plantejar-se la possibilitat que la nena entrés en llista de trasplantament.

Ara el seu cas «dóna majors esperances» a les famílies amb nens amb malalties molt greus, ressalten des de la Comunitat de Madrid.

Per part seva, la directora general de l'Organització Nacional de Trasplantaments, Beatriz Domínguez-Gil, posa en valor el paper de la família del donant, que, en els pitjors moments de la seva vida, «no van dubtar a accedir a la donació», al mateix temps que destaca la cooperació entre els equips dels dos centres implicats.

Neteja
tracking