Diari Més

Salut

Societat d'Hipertensió: El 12% dels qui ho pateixen són resistents

Segons les dades, 18 milions de persones a Espanya tenen la pressió arterial elevada

Els medicaments estaven destinats a controlar situacions d'hipertensió.

Sanitat retira més d'un centenar de medicaments dedicats a controlar la hipertensióInternet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 12 per cent dels hipertensos a Espanya, prop de dos milions, pateix una hipertensió que no es controla amb el tractament habitual, ha manifestat a Efe el president de la Societat Espanyola d'Hipertensió, el doctor José Antonio GarcíaDonaire.

Amb motiu del Dia Mundial d'aquesta malaltia, 17 de maig, aquest expert ha recordat que la hipertensió arterial, una patologia crònica, és el primer factor de risc com a causa decomorbilitat global.

A Espanya, 18 milions de persones tenen hipertensió, segons les dades disponibles. A pesar que el diagnòstic és senzill, la pressió arterial elevada és una malaltiainfradiagnosticadafins a un 40 per cent.

Segons l'última publicació de «GlobalBurdenofDisease», apareguda enTheLancet, la hipertensió com a factor de risc està molt per davant del colesterol o la diabetis, malalties més conegudes i que, habitualment, espanten més.

El 80% dels casos no presenten símptomes. Segons el president de la Societat Espanyola d'Hipertensió, «això genera una falsa sensació de seguretat i dificulta el seguiment dels tractaments».

Darrere d'aquesta falta d'adherència terapèutica, estan, segons aquest metge, falses creences, por als efectes secundaris dels fàrmacs i una errònia sensació de seguretat.

«La facilitat de diagnòstic és, en aquest sentit, una arma de doble tall. Si el pacient es mesura la tensió i està bé, pot decidir no prendre la medicació», adverteix.

GarcíaDonaireofereix unsimilvisual del perill de la pressió arterial alta: «La hipertensió mata perquè al final trenca el vas sanguini. Per dins som com a canonades, i si una d'elles es trenca, et pots morir».

La causa principal de la pressió arterial elevada es desconeix en el 80% dels casos. El 20 per cent restant es relaciona amb problemes de ronyó, hormonals... «En aquests casos d'hipertensió secundària, si aconseguim tractar la malaltia, aconseguirem controlar la tensió», constata el doctor GarcíaDonaire.

La hipertensió es manté a ratlla mitjançant una nutrició saludable, exercici físic i fàrmacs.

«A Espanya tenim 65 principis actius diferents aprovats per a la hipertensió arterial», precisa el metge.

La infermeria i l'atenció primària juguen un paper fonamental en el diagnòstic i control de la hipertensió.

No obstant això, en alguns casos es recomana la derivació a l'especialista. GarcíaDonairedistingeix set grups de pacients susceptibles de derivar-se a unitats especialitzades.

Pacients hipertensos menors de 30 anys, hipertensos resistents, intolerants a fàrmacs, que necessitin proves complexes, persones amb alt risc cardíac, dones hipertenses amb embarassos d'alt risc i malalts oncològics.

Respecte a lacovid, el president de la Societat Espanyola d'Hipertensió estima que l'alteració dels hàbits d'alimentació, la inactivitat física i l'estrès durant el confinament han repercutit en la salut de les persones hipertenses.

«Els hipertensos han guanyat una mitjana de cinc quilos durant el confinament a Europa. Això suposa que cal ajustar els tractaments», remarca.

També destaca les possibilitats que ofereix a aquests pacients la telemedicina: «Suposa la connexió amb ells a través d'una plataforma i poder monitorar la pressió arterial, el pes o la dieta. Així, acudirà al centre de salut sol quan sigui necessari».

tracking