Diari Més

El doctor Carballo critica retardar la segona dosis d'AstraZeneca: «Ja han decidit que posaran la Pfizer»

Està previst que el govern central decideixi el destí de la segona dosis de la vacuna a menors de 60 anys la setmana vinent

El doctor César Carballo.

El doctor Carballo carrega contra els polítics: «El més fàcil és culpar a la gent, comportin-se i facin el seu treball!»La Sexta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquesta setmana, el Govern decidirà com acabaran d'immunitzar-se els menors de 60 anys que van rebre una primera dosi de la vacuna deAstraZenecacontra laCovid, si amb una segona dosi d'aquesta marca o dePfizer. Aquests gairebé dos milions de persones -la majoria treballadors essencials menors de 55- romanen a l'espera dels resultats de diferents estudis en marxa sobre l'eficàcia de combinarAstraZenecaamb altres vacunes, entre ells, l'impulsat per l'Institut de Salut Carles III,CombiVacs.

Segons l'opinió de l'urgenciòleg César Carballo, «la decisió està presa ja, posaranPfizer», tot i que l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) hagi recomanat aquesta mateixa setmana als països que administrin la segona dosi ambAstraZeneca.

Carballo, adjunt a la direcció d'Urgències de l'Hospital Ramón y Cajal de Madrid, ha mostrat la seva indignació en assegurar que «s'ha prolongat 16 setmanes per a treure els resultats d'aquest assaig, quan se sap que el que diu la fitxa tècnica és que s'ha d'inocular de quatre a 12 setmanes».

El metge s'ha preguntat a més si aquest tipus d'estudis són segurs. «En l'assaig dels britànics han combinatAstraZeneca-AstraZeneca,AstraZeneca-Pfizer,Pfizer-Pfizeri desprésPfizer-AstraZenecaen 100 pacients per grup. Prendrem decisions amb 100 pacients?», ha qüestionat.

A l'espera que Sanitat prengui la decisió sobre la segona dosi deAstraZeneca, la Comunitat de Madrid ja va avançar el divendres que podrien vacunar aquesta setmana que ve amb aquest fàrmac a 14.059 madrilenys que ja van rebre la primera dosi i els venç el termini, si aquests accepten voluntàriament.

En aquest sentit, Sanitat ja ha descartat oferir voluntàriament la segona dosi deAstraZenecaperquè, ha justificat, «pot entrar en contradicció amb els principis ètics en els quals es fonamenta la pròpia estratègia».

A més, «la presa de decisions per a la priorització ha de basar-se fonamentalment en l'evidència científica i, per tant, no pot basar-se solament en el consentiment informat de l'individu i, menys encara, sobre la base d'una informació científica de seguretat de la qual encara no es disposa», va resoldre el departament que dirigeix CarolinaDarias.

tracking