Diari Més

Salut

Què és la mucormicosis: la infecció greu que afecta els contagiats per coronavirus

Aquesta malaltia està apareixent sobretot a l'Índia, un dels països més colpejats per la pandèmia

La situació a la Índia és alarmant.

OMS: La variant Índia és «preocupant a nivell mundial»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Índia viu el pitjor moment de la pandèmia del coronavirus superant rècords de contagis i morts diàries en una segona ona que ha provocat el col·lapse del sistema sanitari i l'escassetat de recursos bàsics. La crisi humanitària que assola al país s'incrementa a l'ésser l'epicentre mundial de la pandèmia i ara els metges alerten d'un altre gran problema: lamucormicosis.

Es tracta d'una infecció que es coneix popularment com a 'fong negre' i que s'està incrementant en pacients recuperats de Covid-19. «Està arribant un tsunami demucormicosisque amenaça amb matar a pacients que es van salvar de la malaltia. És necessari racionalitzar l'ús desenfrenat d'esteroides», alertava la setmana passada un cirurgià indi al diari local Timesofl'Índia.

Com és aquesta infecció? Per què s'origina?

Però, en què consisteix aquesta malaltia que ha disparat les alertes entre els sanitaris del país? Lamucormicosisés una infecció per fongs (micótica)poc freqüent i greu perquè pot atacar directament als sins paranasals, al cervell i als pulmons.

Com relata a la BBC el doctorAkshayNair, cirurgià oftalmològic de Bombai, dissabte passat va haver d'operar a una dona diabètica de 25 anys d'edat que havia passat la Covid-19 per patirmucormicosis. «Li treuré l'ull per a salvar-li la vida. Així és com funciona aquesta malaltia», destacava el doctor al citat mitjà.

En molts casos la infecció es manifesta en persones «amb un sistema immunitari afeblit» i pot ser causada per fongs que es troben «en la matèria orgànica en descomposició», com a pa, fruites, verdures, terra o adob, expliquen enMedlinePlus. Es tracta d'una infecció rara però potencialment mortal, ja que afecta persones amb patologies prèvies.

Quins són els factors de risc?

Aquelles persones amb un sistema immune feble o deteriorat per alguna malaltia tenen més risc de patir aquesta infecció fúngica. Això inclou a persones amb alguna de les següents patologies:

Sida, cremades, diabetis leucèmia i limfoma, ús prolongat d'esteroides,acidosismetabòlica, mala alimentació i desnutrició i ús de determinats medicaments.

I els símptomes?

Aquesta infecció pot afectar sins paranasals i cervell en el que es denomina clínicament com a «infecciórinocerebral». Aquesta comença com una afecciósinusali després provoca «una inflamació dels nervis del cervell» podent provocar «coàguls de sang», afegeixen enMedlinePlus.

Una altra de les infeccions que pot causar és lamucormicosispulmonar, això és, una «pneumònia que empitjora ràpidament i que es pot disseminar a la cavitat toràcica, el cor i el cervell». També pot afectar altres zones del cos com a ronyons o aparell gastrointestinal.

Quant als primers signes d'alerta, es poden generar els següents:

Ulls inflats, formació de crostes o lesions negres en les cavitats nasals, febre, mal de cap o congestió en el cas de lamucormicosisrinocerebral.

Tos (a vegades amb sang), febre i dificultat per a respirar en el cas de lamucormicosispulmonar.

Dolor abdominal, sang en les deposicions, diarrea o vòmits en lamucormicosisgastrointestinal.

tracking