Diari Més

Ciència

Investigadors demanen estar alerta davant el risc del virus del Nil

La falta d'un tractament eficaç complica la situació

Investigadors demanen estar alerta davant un major risc pel virus del Nil

Investigadors demanen estar alerta davant un major risc pel virus del NilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una recerca del Ministeri de Sanitat ha assenyalat que, després de brot del virus del Nil patit l'any passat, el risc de transmissió es considera «moderat» en zones «extenses» d'Espanya amb un «impacte alt» donada la gravetat i mortalitat de la malaltia davant el que aconsellen «estar alerta».

La recerca, publicada enEurosurveillance, apunta que al final de la temporada la qual el virus més actua -que va d'abril a novembre- l'any passat a Espanya s'havien detectat 77 casos d'infecció, la majoria a Andalusia, «un creixement fins ara sense precedents».

Amb aquest augment de casos, recull el comunicat sobre la recerca, «el risc de transmissió es considera moderat en zones extenses d'Espanya on s'ha detectat el virus en animals i/o s'han produït casos en humans».

L'impacte, afegeixen, «es considera alt a causa de la gravetat i la mortalitat que generalment s'associen amb l'afectació neurològica associada a la malaltia del Virus del Nilo Occidental amb casos greus que es van observar en els brots descrits l'any passat».

Dels 73 casos ingressats a l'hospital l'any passat, recullen, set van morir i dos van necessitar hospitalització prolongada per presentar seqüeles neurològiques greus.

La falta d'un tractament eficaç específic disponible complica la situació, pesi al bon funcionament dels sistemes de vigilància sanitària, adverteixen.

Quant als territoris en els quals mai s'ha detectat el virus en animals o humans, el risc es considera menor, «però el fet que s'esperi una extensió contínua de la circulació del virus a nous territoris obliga a estar alerta davant possibles casos o brots» en els pròxims mesos. Durant l'hivern, el risc és molt baix en tota Espanya.

El brot de l'any passat, incideixen, va suposar un creixement de casos «fins ara sense precedents» d'una malaltia que en els últims anys està augmentant la seva presència en noves zones, entre elles diversos països europeus.

El virus del Nil occidental és una malaltia vírica transmesa per mosquits infectats, que en un alt percentatge no produeix símptomes o són lleus (com a febre, mal de cap, dolor muscular i erupcions cutànies), però que si afecta el sistema nerviós pot produir quadres neurològics greus.

Aquests quadres més greus només es donen en l'1% dels casos i es pot acompanyar d'una mortalitat d'entorn del 10% o deixar seqüeles greus.

Els sistemes de vigilància van detectar en 2020 a Espanya un important augment de casos i de presència dels mosquits que solen transmetre la malaltia, incideix la nota, que «van suposar un va desafiar i van obligar a millorar la capacitat per a detectar casos humans i preparar la vigilància de pròximes temporades».

I en aquest sentit, els investigadors suggereixen la necessitat de continuar treballant en la formació de professionals sanitaris, en el desenvolupament de processos optimitzats de diagnòstic de laboratori i d'elevar la vigilància en territoris on es coneix la circulació del virus i estar alerta en aquells on mai s'ha detectat.

La recerca, publicada enEurosurveillance, està liderada pel Centre de Control deAlertasi Emergències (CCAES)del Ministeri de Sanitat i en ella han participat equips del Centre Nacional d'Epidemiologia i del Centre Nacional de Microbiologia delISCIII. Participen també el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, la Junta d'Andalusia i la Junta d'Extremadura.

tracking