Diari Més

Un test de covid-19 que es pot fer amb el mòbil

César de la Fuente ha desenvolupat un prototip amb una fiabilitat d'entre el 87% i el 90%

Imatge d'un test ràpid d'antigens amb resultat negatiu.

test ràpid d'antigens, coronavirus, pandèmia, covid-19, virusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Césarde la Fuente, professor de la Universitat de Pennsilvània (Estats Units) ha desenvolupat el test del futur per detectar la covid-19 que funciona amb un telèfon mòbil, un xip -de paper o cartó- i una app. Amb només uns 4 minuts dóna el resultat i el test té un cost aproximat de 4 euros amb una fiabilitat d'entre el 87% i el 90%.

El biotecnòleg de la Corunya, catedràtic a càrrec de l'equip investigador, ha publicat a la revistaMatter, de CellPressels resultats de la investigació d'aquest test. La tasca científica de De la Fuente ha estat recentment reconeguda amb el Premi Fundació Princesa Girona de Recerca Científica 2021.

El seu prototip compleix amb la missió que es va proposar el científic, fer un diagnòstic ràpid i efectiu i que es pugui utilitzar tantes vegades com sigui necessari, ja que disminueix substancialment tant el temps d'espera com el cost respecte a altres proves diagnòstiques, com la PCR.

El seu funcionament és senzill: la persona que es testarà només ha de dipositar una mostra de saliva o nasal en un xip. Aquest xip es connecta a un aparell connectatal telèfon mòbil. Gràcies a una aplicació mòbil, de moment només provat ambAndroid, es pot saber el resultat de la prova.

La clau d'aquest èxit és l'ACE-2, una proteïna que actua com a porta d'entrada del virus a l'organisme. L'equip ha purificat la proteïna, se li han posat elèctrodes dels xips de manera queel que es faésdetectar la unió precisa entre el virus, en particular amb la proteïna S de la superfície del SARS-CoV-2, i la proteïna ACE-2. D'aquesta manera el test indica si algúéso no positiu en covid-19.

De moment el prototipestàa l'espera de ser aprovat per la seva comercialització, aquest n'és l'objectiu principal, i per tal que arribi a Europa necessita l'aval de l'Agència Europea de Medicaments(EMA). No obstant això, els resultats de l'assaig clínic reflecteixen una alta efectivitat: el 87,1% per a mostres nasals i el 90% en el cas de la saliva. A més, aquest test pot detectar altres variants.

tracking