Diari Més

La barba augmenta el risc de contagiar-se de coronavirus

Un estudi realitzat al Perú sobre aerosols i filtració de partícules confirmaria que una barba estopeïda impedeix el correcte ajustament de la mascareta

Les mascaretes no ajusten bé a les cares amb barbes.

La barba augmenta el risc de contagiar-se de coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els homes que tenen barba afronten un major risc de contagiar-se de la covid-19, ja que el pel facial pot impedir l'ajust perfecte de les màscares, van advertir autoritats sanitàries peruanes.

Aquesta és una de les conclusions a les quals van arribar els estudis sobre aerosols i la filtració de micropartícules suspeses en l'aire que ha realitzat l'Institut Nacional de Salut (INS) del Perú.

Sobre aquest tema, el químic i investigador de l'INS Manuel Chávez Ruiz va sostenir que una barba espessa «pot trencar el segellament de la màscara al rostre i reduir la seva eficàcia per a atallar la proliferació del virus i de les pròpies secrecions», va indicar el Ministeri de Salut (Minsa) en un comunicat.

Espai entre el rostre i la protecció

El Minsa va remarcar que d'acord amb la longitud i el gruix de la barba «es crea més espai entre el rostre i la protecció i qualsevol obertura augmenta la possibilitat que el virus ingressi a través d'aquests orificis, la qual cosa pot provocar la malaltia».

Chávez va agregar que els homes tenen de 20 a 80 pels per centímetre quadrat, i l'espai lliure d'entre dos pels equival a mil vegades la grandària d'una partícula d'aerosol que podria contenir al virus del SARS-CoV-2, que causa la covid-19.

Per aquest motiu, les autoritats sanitàries peruanes van advertir que l'espai lliure entre pel i pel ofereix «una alta probabilitat de retenir microgotes i partícules virals suspeses en l'aire que ingressen pels espais lliures de les màscares».

Microgotes i seguretat

Els experts van afegir que els pels facials tenen una capa hidrofòbica que no ajuda a retenir les microgotes i permet que aquestes rellisquin, la qual cosa augmenta el risc del contagi en les persones amb barba.

«És convenient retallar la barba o netejar-la correctament i, sobretot, no tocar-la-hi amb freqüència», va concloure la nota oficial.

tracking