Diari Més

Paleontologia

Identifiquen una nova espècie de dinosaure a Mèxic

Va morir fa 72 o 73 milions d'anys i s'ha recuperat en molt bon estat de conservació

Imatge del crani trobat.

Identifiquen una nova espècie de dinosaure a MèxicEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una nova espècie de dinosaure amb cresta, que va morir fa 72 o 73 milions d'anys, ha estat identificada per paleontòlegs mexicans a l'estat deCoahuila, al nord del país, van informar dijous institucions educatives.

Especialistes de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) i la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM) van indicar en un comunicat que «un colossal dinosaure herbívor que va morir en el que degué ser un cos d'aigua copiós en sediments», que el van preservar, va ser recuperat i estudiat fins a determinar que les seves restes pertanyien a una nova espècie:Tlatolophusgalorum.

La troballa, publicada a la revista científicaCretaceousResearch, deriva d'un projecte multidisciplinari que el 2013 va anunciar la recuperació reeixida de la cua articulada d'un dinosaure a la comunitat de GuadalupeAlamitos, municipi de GeneralCepeda, a la citada entitat.

Els experts van explicar que encara que la prioritat inicial va ser «rescatar ràpida, però rigorosament els ossos, atès que algunes vèrtebres sobresortien de la superfície i estaven exposades a la pluja i l'erosió, les pistes estaven donades».

«Tot i que havíem perdut l'esperança de trobar la part superior de l'exemplar, una vegada que recuperem la cua continuem excavant sota aquesta. La sorpresa va ser que comencem a trobar ossos com el fèmur, l'escàpula i altres elements», va explicar l'investigador de l'Institut de Geologia de laUNAM,ÁngelAlejandroRamírez Velasco.

L'especialista, qui és coautor de l'article acadèmic juntament amb altres cinc investigadors, va relatar que entre els primers ossos que van trobar va aparèixer un de molt allargat i amb forma de gota que primer van creure que era part de la pelvis, encara que posteriorment es van adonar que era el cap de l'animal.

No obstant això, no va ser fins a la posterior recol·lecció, neteja i anàlisi d'altres 34 fragments ossis que les peces van encaixar.

Per llavors, els paleontòlegs tenien la cresta del dinosaure, amb 1,32 metres de llarg, a més d'altres parts del crani: mandíbules inferiors i superiors, paladar i, fins i tot, el segment que es coneix com a neurocrani, on s'allotjava el cervell.

Alt percentatge de preservació

A més, els experts van assenyalar que donades les excepcionals condicions de conservació del crani, es preserva gairebé el 80% de l'estructura òssia, van aconseguir comparar l'exemplar amb altres espècies d'hadrosaurisconegudes a la regió, com elVelafronscoahuilensis.

«L'examen va mostrar que la cresta i el nas eren diferents delVelafronsi més semblants al que s'observa en una altra tribu dels hadrosaures: elsparasaurolofins», va assenyalar Felisa AguilarArellano, investigadora del CentreINAHCoahuila,

Però va explicar que les diferències no es van aturar: la cresta de l'exemplar, amb forma de gota, s'oposava, fins i tot, a la cresta tubular deParasaurolophus, l'espècie més coneguda delsparasaurolofins, que va habitar en els actuals territoris deMèxici Utah, als Estats Units, així com a Alberta, el Canadà, i que s'ha retratat en pel·lícules com aJuràssicParc.

«Després de totes aquestes troballes, ens vam convèncer que estàvem davant un nou gènere i espècie de dinosaure amb cresta», va indicar AguilarArellano.

«Aquest fòssil, que continua sota investigació, és un cas excepcional en la paleontologia mexicana, ja que van haver d'ocórrer successos altament favorables des de fa milions d'anys, quanCoahuilaera una regió tropical, com una gran planícia costanera, perquè es conservés en les condicions en les quals el trobem», va apuntar la paleontòloga.

El nom deTlatolophusgalorumés un homenatge múltiple fet pels investigadors. D'una banda, el gènereTlatolophusderiva de la veu nahuatlahtolli(paraula) i del greclophus(cresta), per la qual cosa la seva traducció és: cresta paraula.

tracking