Diari Més

Laboral

Tots els 'riders' seran considerats assalariats a partir del 12 d'agost

Associacions de repartidors s'hi oposen perquè volen mantenir-se com autònoms

Imatge d'arxiu d'una protesta de repartidors contraris a la regularització prevista pel Govern.

Tots els 'riders' seran considerats assalariats a partir del 12 d'agostEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els repartidors de plataformes digitals, els anomenats 'riders', seran considerats assalariats el pròxim 12 d'agost, segons el decret llei que garanteix els seus drets laborals publicat aquest dimecres en el Boletín Oficial del Estado (BOE), que dóna un termini de tres mesos per a la seva entrada en vigor.

La llei, aprovada el dimarts en el Consell de Ministres, atorga a les plataformes digitals afectades aquest període per a aplicar-la perquè ho considera «necessari per a possibilitar el coneixement material de la norma i l'adopció de les mesures necessàries per a la seva aplicació».

La norma inclou un únic article que modifica l'Estatut dels Treballadors i dues disposicions finals, una relativa al títol competencial i una altra sobre l'entrada en vigor.

L'article, d'una banda, reconeix el dret del comitè d'empresa a ser informat per la companyia dels paràmetres, regles i instruccions en els quals es basen els algorismes o sistemes d'intel·ligència artificial que afecten la presa de decisions que poden incidir en les condicions de treball, l'accés i manteniment de l'ocupació, inclosa l'elaboració de perfils.

D'altra banda, introdueix una nova disposició addicional en l'Estatut dels Treballadors sobre la presumpció de laboralitat de les activitats de repartiment o distribució de qualsevol mena de producte o mercaderia, quan l'empresa exerceix les seves facultats d'organització, direcció i control, mitjançant la gestió algorítmica del servei o de les condicions de treball, a través d'una plataforma digital.

El Govern justifica la urgència en aquest decret llei «sota el principi de protecció inherent, que no pot deixar-se a l'atzar d'actuacions administratives o judicials a les quals s'encomana la funció de garantir l'efecte útil dels drets inclosos en l'Estatut dels Treballadors».

Protestes dels 'riders' que volen mantenir-se com autònoms

Unes 80 persones, segons la Guàrdia Urbana, van secundar aquest dimarts una manifestació a Barcelona contra la llei dels 'riders', en entendre que representa «un pas més cap al precipici que suposa deixar a més de 15.000 repartidors sense ocupació». L'Associació Professional de Riders Autònoms (APRA) i Repartidors Units van conviocar la protesta, que segons la policia barcelonina ha reunit unes 80 persones, que ha començat a la Via Laietana, davant de les oficines de CCOO de Catalunya, i ha acabat en la seu de la Delegació del Govern. Les dues organitzacions convocants defensen que els 'riders' no volen ser assalariats sinó continuar sent autònoms. En el seu manifest, demanen al Congrés dels Diputats que rebutgi aprovar la norma perquè afirmen que «aquesta llei no pot ser un decret sense la participació de ningú»

tracking