Diari Més

Societat

Més del 40% dels municipis espanyols, en risc de despoblació

A Europa les zones deshabitades creixen a causa de factors geoclimàtics, a Espanya, salarials

Un home camina pels carrers de Beade.

L'estrany cas del poble gallec amb la incidència de coronavirus disparada... i sense contagisEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Banc d'Espanya ha alertat que la concentració de la població a Espanya és molt elevada en perspectiva europea i que s'identifiquen 3.403 municipis (el 42% del total) en risc de despoblació, una taxa molt per sobre de la del conjunt de l'eurozona.

En el seu informe anual publicat aquest dijous, l'entitat fa per primera vegada una anàlisi de la distribució espacial de la població i les seves implicacions econòmiques per a concloure que Espanya presenta un percentatge «anormalment elevat» de territori deshabitat.

Només el 13% de les cel·les d'1 quilòmetre quadrat del territori estan poblades, una anomalia que no es deu a factors geoclimàtics com passa en altres parts d'Europa.

La prima salarial és el factor determinant d'aquesta situació, sobretot per als treballadors més qualificats.

Segons l'informe, les províncies amb major incidència de municipis en risc de despoblació són aquelles en les quals la capital de província té una menor grandària, mentre que els municipis rurals pròxims a nuclis urbans més grans mostren un major dinamisme.

Residir en ciutats de major grandària s'associa a majors nivells de salaris i oportunitats professionals, així com a una major oferta de serveis tant públics com privats.

No obstant això, també implica desavantatges com uns preus de l'habitatge més elevats, majors nivells d'exposició a la contaminació i temps de desplaçament més llargs.

El Banc d'Espanya diu que es podrien considerar polítiques que garanteixin un cert nivell de serveis disponibles per als habitants dels municipis rurals, així com polítiques que ajudin a revertir la despoblació d'aquells municipis amb potencial de creixement.

tracking