Diari Més

Combinar les vacunes de Pfizer i AstraZeneca provoca més efectes adversos, però lleus

Sanitat decidirà la setmana vinent sobre que faran amb els menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca

Es va estrenar com a punt de vacunació el 30 d'abril amb 4.000 dosis en dos dies

El Palau d'Esports administra 5.442 vacunes entre dimarts i dimecresGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Combinar dosis de diferents vacunes contra la covid-19, (Pfizer i Astrazeneca) provoca reaccions lleus i moderades més freqüents que si s'utilitzen dos dosis del mateix compost. Així ho ha confirmat un estudi difós a la revistaThe Lancet.

Els efectes adversos van ser de curta durada (un dia després de la inoculació) i no es van detectar d'altres problemes de seguretat. Un 75% dels vacunats amb els dos fàrmacs va tenir fatiga; un 10% febre; un 60% mal de cap; un 50% malestar; un 60% dolor muscular.

Faltarà que passin unes setmanes perquè es pugui determinar si la resposta immune és millor, igual o pitjor al combinar vacunes. Els autors de l'estudi creuen que els efectes adversos accentuats es poden deure a que la reacció immune també és més alta. Els investigadors creuen que les reaccions són majors en persones més joves.

La ministra de Sanitat, Carolina Darías, va anunciar aquest dimecres que la setmana vinent comunicaran que faran amb els menors de 60 anys que ja han rebut la primera dosi d'AstraZeneca. La decisió es troba en si s'administrarà la segona dosi del mateix fàrmac o bé d'una altra marca, en aquest cas de Pfizer.

tracking