Diari Més

Educació

Classes presencials, mascareta obligatòria i distància de seguretat, les mesures per al pròxim curs

Es tracta de l'esborrany que ha enviat Sanitat a les comunitats

Imatge d'arxiu d'un grup de nens a punt d'entrar a classe.

nens escola alumnes col·legi educació tornada a l'escola aula aules classe paresEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les classes presencials es garantiran el pròxim curs en tots els nivells i etapes del sistema educatiu a les comunitats autònomes amb baix risc de contagi, la mascareta continuarà sent obligatòria des dels6anys i es podrà reduir la distància de seguretat d'1,5 a 1,2 metres dins l'aula.

Així consta en la proposta de mesures de prevenció, higiene i promoció de la salut enfront de la covid-19 en el curs 2021-2022 que els ministeris de Sanitat i Educació han enviat a lesCCAA, un esborrany que s'analitzarà aquesta tarda a la Comissió de Salut Pública i demà a la Comissió d'Educació, per tant està subjecte a canvis, han explicat a EFE fonts de la cartera d'IsabelCelaá.

La proposta final s'aprovarà dimecres que ve, dia 19, en la reunió sectorial entre les comunitats, Sanitat i Educació, que va anunciar ahirCelaá.

L'esborrany, al qual ha tingut accés EFE, afirma que els centres es mantindran oberts tot el curs -assegurant els serveis de menjador- i hi haurà un responsable per als aspectes relatius a la covid-19, que serà l'interlocutor amb els serveis sanitaris.

Es garantirà «la màxima presencialitat per a tots els nivells i etapes almenys en l'escenari de nova normalitat, nivell d'alerta 1 i 2» (el primer per sota de 50 contagis per 100.000 habitants i el segon de 50 a 150).

En el nivell d'alerta 3 (de 150 a 250 casos per 100.000 habitants) i nivell 4 (més de 250 casos), en el cas excepcional que no es poguessin complir les mesures, es podria passar a semipresencialitat només a partir de 3r de l'ESO, afegeix.

La suspensió generalitzada de l'activitat lectiva presencial de manera unilateral per part d'una comunitat, únicament s'adoptarà davant situacions excepcionals, després de la presentació al Consell Interterritorial de Salut.

A més de la mascareta obligatòria a partir dels6anys, continuarà sent preferent la ventilació creuada, si és possible de manera permanent, i si la natural no és suficient espotutilitzar ventilació forçada (mecànica) i utilitzar filtres o purificadors d'aire (filtresHEPA), però no es recomana la compra generalitzada de mesuradors de CO₂.

Distàncies de seguretat

De manera general, continua, es mantindrà una distància interpersonal d'almenys 1,5 metres en les interaccions entre les persones adultes al centre, mantenint l'ús de la mascareta independentment de la distància.

A les aules de Secundària, Batxillerat, Formació Professional de Grau Bàsic i Ensenyaments Oficials d'Idiomes, la distància serà d'1,5 metres, «amb possibilitat de flexibilitzar a 1,2 metres».

Limitació de contactes per etapes educatives

  • Infantil de 3 a 6 anys: Es formaran grups de convivència estable, formats per un màxim de 20 alumnes al costat del tutor.

A aquesta edat, argumenta, l'única mesura efectiva per a limitar els contactes és «el grup de convivència estable, ja que, per a l'adequat desenvolupament, aprenentatge i benestar emocional dels nens de 3 a 6 anys és necessària una interacció estreta amb les persones adultes de referència i entre els companys. Així mateix, no tenen la maduresa suficient per a complir amb efectivitat les mesures de distància o de prevenció personal».

En l'escenari de nova normalitat es permet la interacció entre grups d'un mateix curs sobretot en activitats a l'aire lliure (esbarjos, activitats esportives, projectes...).

  • Educació Primària: També hi haurà grups de convivència estable (bombolla), formats per un màxim de 25 alumnes i el tutor.

    En aquesta etapa és «imprescindible mantenir la presencialitat pel que es planteja una opció estable per als dos escenaris».

  • Secundària: A l'ESO s'ha de mantenir una distància interpersonal dins de l'aula d'1,5 metres, podent-se flexibilitzar a 1,2 metres, per garantir la presencialitat.

    A 1r i 2n de l'ESO és imprescindible mantenir la presencialitat pel que es planteja una opció estable per als dos escenaris.

    A 3r i 4t de l'ESO, en l'escenari de nivells d'alerta 3 i 4, es proposa augmentar la distància interpersonal a mínim 1,5 metres o optar per les classes a l'aire lliure. De manera excepcional, si no és possible garantir la presencialitat amb les dues opcions anteriors, es passaria a semipresencialitat.

    En cas de passar a un nivell 3 o 4 (alt risc), se suggereix augmentar la distància a 1,5 metres, per al que seria necessari comptar amb un espai suficient (bé a l'aula, en altres espais habilitats del centre o en espais públics del municipi), o fer les classes a l'aire lliure, la qual cosa depèn del temps i de les infraestructures existents (pèrgoles, tendals...).

  • Batxillerat: Cal mantenir una distància interpersonal dins de l'aula d'1,5 metres, podent-se reduir a 1,2 metres. En l'escenari de nivells d'alerta 3 i 4, es plantegen tres alternatives: optar per les classes a l'aire lliure, o augmentar la distància interpersonal a mínim 1,5 metres o, de manera excepcional, si no és possible garantir la presencialitat amb les dues opcions anteriors, es passaria a semipresencialitat.

  • Formació Professional: En tots els seus nivells es mantindrà una distància dins de l'aula d'1,5 metres, podent-se baixar a 1,2 metres. En les activitats que es desenvolupin en espais singulars, com a tallers, laboratoris, naus o altres espais, s'atendrà elsrequisitstècnics d'aquests llocs i, en tot cas, es respectaran aquestes distàncies.
  • tracking