Diari Més

Les mascotes contagiades a penes desenvolupen símptomes de la covid-19

El 95 per cent dels gats o gossos infectats s'ha contagiat per estar en contacte amb propietaris o cuidadors amb el virus  

Dos noies passejant el seus gossos.

Les mascotes contagiades a penes desenvolupen símptomes de la covid-19Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 95 per cent dels gats o gossos infectats amb el SARS-CoV-2 s'ha contagiat per estar en contacte amb propietaris o cuidadors amb covid-19, però a penes han desenvolupat símptomes de la malaltia i si ho han fet ha estat d'una forma molt lleu.

És la conclusió a la que han arribat investigadors de la Universitat Complutense de Madrid, dirigits pel catedràtic de Sanitat Animal de la Facultat de Veterinària, José Manuel SánchezVizcaíno, que han estudiat la presència de covid-19 en animals de companyia i han comprovat la baixa prevalença de la malaltia en les mascotes.

Els investigadors van realitzar primer un mostreig a gran escala de les espècies contemplades en el projecte (gossos, gats, fures i linxs) per a conèixer la prevalença i laseroprevalenciade la malaltia en aquests animals.

Per això van prendre mostres de 800 gossos, 798 gats, 91 fures, 24 linxs i 1 visó salvatge, ha informat la Universitat Complutense, i ha precisat que els animals procedien de dos tipus de mostrejos: un selectiu, en el qual es van incloure els animals que han estat en contacte amb persones positives o amb símptomes compatibles, i un mostreig aleatori, en el qual no existia aquesta informació associada.

A més, s'han dut a terme experiments d'infecció «in vivo» en gats, utilitzant un aïllador que permet regular els cicles de renovació d'aire.

Quant al mostreig global, els investigadors han detectat una baixa prevalença de la malaltia en les mascotes (l'han observat en només 8 gossos, 4 gats i 6 fures),i també en el cas d'anticossos neutralitzadors (que indiquen una exposició prèvia a la malaltia), ja que només s'han detectat en 20 gossos i 14 gats.

Els resultats demostren que, malgrat el gran nombre d'animals analitzats, la prevalença i laseroprevalençade la malaltia és baixa en les poblacions animals estudiades.

La Universitat Complutense ha subratllat en una nota de premsa difosa avui que les anàlisis han permès conèixer millor el paper de les mascotes en l'epidemiologia de la malaltia, i que els estudis experimentals han demostrat que els gats són susceptibles a la infecció pel virus imitant les vies d'infecció naturals, o que aplicant condicions de renovació de l'aire no es produeix transmissió entre gats infectats i gats sans.

Això suggereix, segons els investigadors, que es podria evitar que les mascotes s'infectessin aplicant unes certes mesures preventives, com evitar el contacte amb ells (abraçades, petons, carícies) i mantenint una adequada renovació d'aire.

tracking