Diari Més

AstraZeneca en altres països: les segones dosis i les vacunacions en joves

Els problemes amb la Unió Europea han estat constants

Una de las sedes de la farmaceútica AstraZeneca en EEUU.

Oxford frena les proves en menors de la seva vacuna desenvolupada amb AstraZenecaEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Europea va anunciar aquest diumenge que posarà fi a l'acord amb Astrazeneca a partir del mes de juny, una notícia esperada després de l'idil·li judicial en el qual es troben totes dues parts per, segons Brussel·les, un incompliment repetit del contracte en el subministrament de vacunes amb els Estats membres per les dosis de la seva vacuna contra la covid-19.

Els problemes de AstraZeneca per a complir amb els repartiments estipulats en el contracte amb la UE han enfrontat des de fa mesos a la companyia amb la Comissió Europea. Estava previst que durant el primer trimestre de l'any lliurés 120 milions de dosis als Estats membres i només va repartir 30 milions.

Brussel·les va arribar a enviar una carta a AstraZeneca per a iniciar un procediment amistós de resolució de disputes. Després de constatar que aquest pas intermedi no facilitava una solució, l'Executiu comunitari va prendre la decisió d'elevar l'assumpte a la Justícia belga.

Sense decisió sobre les segones dosis

Si aquest problema fos menor, cal sumar-li les incògnites després de la decisió presa pel Govern espanyol a finals d'abril de retardar l'administració de segones dosis de la vacuna d'AstraZeneca de 12 a 16 setmanes en menors de 55 anys, contravenint les recomanacions del fabricador i de l'Agència Europea del Medicament (EMA per les seves sigles en anglès).

Sanitat va justificar el retard en què així es podrà «disposar de més informació per a poder prendre una decisió que garanteixi la seguretat de la vacunació» i asseguren que el moviment està avalat per 46 associacions científiques espanyoles.

Tanmateix, això no va agradar a algunes comunitats que van protestar sonorament. Aquest divendres passat ho feia Andalusia, governada pel popular Juanma Moreno, que es va queixar sobre les «150.000 vacunes estancades» d'AstraZeneca que no poden posar-se per límits d'edat. «O prenen una decisió ràpida o la prendrem nosaltres», va advertir amb duresa el president de la Junta, que ha demanat que aquesta fórmula s'apliqui a voluntat o si no que s'enviïn vacunes d'altres marques en el seu lloc.

També està en contra Madrid, on el conseller de Sanitat, Enrique Ruiz Escudero, ha demanat que les vacunes d'AstraZeneca i Janssen s'apliquin sense límit d'edat i ha retret al Govern central que «cada dia que passa» es deixi de vacunar «a milers de persones amb AstraZeneca per la inacció del Govern central». Des de la Comunitat Valenciana diuen estar a l'espera del que decideixi Sanitat, igual que a Galícia, on, no obstant això, consideren que «el lògic» és dispensar també segones dosis de AstraZeneca.

Aquesta setmana podrien arribar els primers resultats de l'estudi que desenvolupa el ministeri al costat de l'Institut de Salut Carles III, CombiVacs, que està provant l'eficàcia i la reactogenicidad de la combinació de AstraZeneca i Pfizer en 600 persones menors de 60 anys que van ser vacunades amb la primera dosi d'AstraZeneca. A Espanya hi ha 1,7 milions aproximadament, la majoria treballadors essencials, en aquesta situació. L'estudi va ser presentat el 19 d'abril i els investigadors esperen tenir resultats preliminars que «permetin prendre decisions de salut pública a mitjan maig».

Fins al moment, només Irlanda ha pres una decisió similar a l'espanyola. La majoria de països veïns ha decidit, o bé aplicar una segona dosi d'una vacuna de ARNm (Moderna o Pfizer) o bé completar la pauta amb AstraZeneca.

França, Suècia, Finlàndia ja barregen vacunes

Ja hi ha diversos països que han optat per aplicar una dosi de reforç de vacunes de ARNm a la seva població més jove que havia rebut només la primera d'AstraZeneca.

A França, per exemple, a tots els menors de 55 anys se'ls ofereix des del 9 d'abril una segona dosi de Moderna o Pfizer per a completar la seva pauta. Una decisió que ha avalat l'Alta Autoritat Sanitària i que afecta mig milió de francesos. El mateix ministre de Sanitat, Olivier Véran va rebre recentment una punxada de Moderna després d'haver estat vacunat en primera instància amb AstraZeneca.

Al Regne Unit, hi ha un estudi en marxa per a comprovar els efectes de barrejar vacunes en el qual pot participar qualsevol major de 50 anys, mentre que el Govern ha decidit prioritzar l'ús d'altres vacunes per sobre d'AstraZeneca en menors de 40 anys.

A més, tant a Suècia com a Finlàndia, els menors de 65 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca només poden optar a una segona de Pfizer o Moderna.

Alemanya i Itàlia no restringeixen per edat

Amb l'objectiu d'accelerar la campanya de vacunació, Alemanya va acordar el dijous aixecar els límits d'edat a la vacuna de la farmacèutica anglosueca pel que qualsevol persona que s'ofereixi voluntària podrà optar a ella.

Per part seva, Itàlia porta temps aplicant segones dosis d'AstraZeneca a menors de 60 anys i també estudia acabar amb els límits d'edat per a aquesta vacuna.

A Portugal, els menors de 60 anys poden decidir si reben la segona dosi de AstraZeneca o d'una altra vacuna diferent una vegada s'aconsegueix l'intèrval màxim de 12 setmanes.

Països Baixos recomana completar la pauta amb la mateixa fórmula si la primera dosi no va produir esdeveniments trombòtics, mentre que a Bèlgica, algunes regions com Brussel·les han optat per reduir l'espai entre dosi de AstraZeneca 12 a 8 setmanes i el límit d'edat a majors de 41 anys. Les segones dosis van començar a aplicar-se al maig.

Només Dinamarca i Noruega han decidit eliminar per complet la vacuna d'AstraZeneca de la seva campanya.

Fins al moment, Espanya ha rebut 5.397.000 dosi de la vacuna d'AstraZeneca, de les quals ha aplicat 4.294.681 (el 79,6%), pràcticament totes dedicades a primeres dosis: només 328 han anat a parar a completar pautes.

Mancant confirmació pel fabricant, Espanya encara espera rebre 8.835.200 dosi més abans que acabi juny.

tracking