Diari Més

Societat

França fa desaparèixer el llenguatge inclusiu de l'escola perquè «dificulta l'aprenentatge»

Deixa d'incorporar un sufix femení en un substantiu masculí a través d'un punt

El president francès, Emmanuel Macron.

França fa desaparèixer el llenguatge inclusiu de l'escola perquè «dificulta l'aprenentatge»Efe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern francès considera que el llenguatge inclusiu, que incorpora un sufix femení en un substantiu masculí a través d'un punt, constitueix un obstacle a l'aprenentatge dels alumnes i no ha de ser usat com a alternativa per a la feminització de la llengua.

La circular del ministre d'Educació, Jean-Michel Blanquer, va destacar que l'adopció d'aquesta mena de llenguatge modifica el respecte de les regles de concordança «habitualment esperades en el marc dels programes d'ensenyament».

I, igualment, va sostenir que «constitueix un obstacle a la comprensió de l'escriptura», a més d'afectar la lectura en veu alta i a la pronunciació, al no ser possible una transcripció oral d'aquesta mena de grafies.

Blanquer va destacar en aquest text, publicat el dimecres en el Butlletí Oficial, que es veuen especialment perjudicats, contràriament al que podria suggerir l'adjectiu inclusiu, els nens amb unes certes discapacitats o amb problemes d'aprenentatge.

Per al ministre, l'aprenentatge i el domini del francès «contribueixen a lluitar contra els estereotips i garanteixen la igualtat d'oportunitats de tots els alumnes», una cosa que no ha de veure's penalitzat per aquest llenguatge la «complexitat i la inestabilitat del qual» es presenten com un obstacle per a aquesta meta.

Sí que advoca, en canvi, per la promoció i l'ús de la feminització d'uns certs termes, especialment els càrrecs, «dins del respecte de les regles gramaticals».

El llenguatge inclusiu havia estat defensat a França en cercles feministes per als qui el llenguatge masculí no és neutre i implica una «invisibilització» de les dones.

No obstant això, l'Acadèmia francesa de la Llengua es va posicionar clarament en contra a l'octubre de 2017 en considerar-ho una aberració, i al novembre d'aquest mateix any el llavors primer ministre, Édouard Philippe, va ordenar prohibir-ho en els textos i actes oficials.

Blanquer va recordar ara que en els documents administratius ja s'estan aplicant aquestes «regles de feminització» dictades llavors, i va demanar que en el marc educatiu es respectin també les normes gramaticals i sintàctiques en vigor.

La seva circular va incloure un nou posicionament també d'aquest dimecres de l'Acadèmia francesa.

«En un moment en què la lluita contra les discriminacions sexistes implica combats contra la violència conjugal, la disparitat salarial o l'assetjament, l'escriptura inclusiva, encara que sembla participar d'aquest moviment, no sols és contraproduent per a aquesta causa sinó perjudicial per a la pràctica i la intel·ligibilitat de la llengua», va concloure l'organisme.

tracking