Diari Més

Les excuses anticonfinament més surrealistes: des de la mort de Maradona a passejar un periquito

Ja s'ha acabat el toc de queda i les restriccions de mobilitat, però aquests mesos han deixat als Mossos més d'una anècdota

Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra.

Mossos d'Esquadra, dispositiu, policial, policia autonòmica, agents, detenció, detingutMossos d'Esquadra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mort de Maradona, anar a posar una vela al monestir de Montserrat, passejar a un periquito, o la necessitat d'anar a comprar un robot de cuina són algunes de les excuses més inversemblants utilitzades per alguns catalans als Mossos d'Esquadra per a esquivar el confinament o altres restriccions.

Des de la mitjanit d'aquest diumenge no està ja en vigor l'estat d'alarma a Catalunya, i la policia autonòmica ha aprofitat l'ocasió per a repassar les excuses més estrambòtiques donades pels ciutadans des de març de 2020 per a intentar esquivar les restriccions de mobilitat provocades per la Covid-19.

Aquest és un recopilatori de les explicacions, arguments i excuses més variades a les quals han hagut d'enfrontar-se els agents:

El cas de Maradona

La mort de mite argentí del futbol Diego Armando Maradona va ser el pretext d'un home al qual es va denunciar quan tornava al seu domicili des de l'Arc de Triomf de Barcelona.

El plor per la mort del seu ídol no justificava un llarg desplaçament sense mascareta, asseguren els Mossos.

Passejar a un porc, un periquito o una cabra

En ple confinament, quan sortir a passar al gos era motiu justificat per a sortir de casa, els agents dels Mossos es van trobar persones que sortien al carrer amb un periquito, un porc vietnamita o fins i tot es van topar amb un senyor de Palafrugell que passejava a una cabra, recorden els Mossos a través del seu compte de Twitter.

Serveis sexuals essencials

La pandèmia ha posat en primer pla el concepte de «treballadors essencials» o de serveis bàsics, però no tothom idea té la mateixa idea del que és essencial.

Així, en la fase més restrictiva de les mesures anticovid, els Mossos van parar a un veí de Figueres que es va saltar el confinament per un servei sexual a domicili, que al seu criteri era essencial.

Els Mossos també van denunciar a una dona que es va saltar el confinament per a anar a casa d'un home al qual acabava de conèixer en una aplicació de contactes, i fins i tot la dona va quedar detinguda per resistència i desobediència als agents.

Reparacions en família

En aquest llarg any de pandèmia els Mossos també van denunciar al Pont de Suert a un operari de manteniment de línies elèctriques que viatjava amb tota la seva família amagada en la caixa posterior del vehicle industrial de l'empresa.

I és que excuses com arreglar una fuita d'aigua, però amb tota la família amagada al cotxe i el maleter de gom a gom, han estat algunes de les excuses més habituals donades per aquells que intentaven escapolir-se a la segona residència, expliquen els Mossos.

Una vela a la Moreneta

El fervor religiós també ha estat l'argument ocupat per alguns ciutadans per a fer front a les 'mundanes' restriccions de la pandèmia.

Així, al març de l'any passat va ser una excusa recurrent la d'anar a posar una vela al monestir de Montserrat, coneguda popularment com la Moreneta, fins i tot per a un fill aspirant a mosso, o a fer una promesa a aquest lloc.

Fins i tot dos veïns van argumentar que si podia veure la muntanya de Montserrat des de la seva casa, llavors és que formava part de la seva comarca i podien visitar el massís de Montserrat sense saltar-se cap confinament comarcal.

El santuari també va ser utilitzat com a excusa per un home, que va al·legar que la seva dona estava embarassada i que tenia un capritx: menjar mató fet a Montserrat.

Tot pel meu fill o per la bàscula

El toc de queda o en confinament comarcal han donat també lloc a excuses com la d'un home que va comentar als agents que li van parar en l'avinguda Meridiana de Barcelona que havia d'anar al seu lloc de treball a Barberà del Vallès perquè s'havia deixat la bàscula i portava dues setmana sense pesar-se.

En tot aquest temps també s'ha denunciat a pares localitzats lluny del seu domicili amb l'excusa que el seu fill necessitava que li toqués el sol, per la vitamina D, o a una conductora que al·legava donar voltes amb el cotxe a la nit per a poder dormir al seu fill.

També un veí de Castellgalí va argumentar que s'havia de desplaçar forçosament a Manresa per a canviar-li la pila al rellotge, perquè aquest aparell era l'únic en el qual confiava per a no desorientar-se.

Relacions difícils

La pandèmia també ha posat a prova la convivència familiar, especialment durant el confinament més estricte, i alguns ciutadans, en saltar-se el confinament, van argumentar com a raó de pes que havien de sortir de casa perquè la seva dona era insuportable o bé perquè estava histèrica.

Però altres persones van portar fins i tot més al límit el repertori de l'excusa i van argumentar que s'escapaven literalment de la Policia perquè tenien por de la pròpia Policia.

En aquest afany de qüestionar les prohibicions o als propis agents de l'autoritat, els Mossos també es van trobar a Barcelona amb ciutadans que els deien que es reivindicaven com a éssers lliures, que els suggerien que donessin prioritat a les víctimes d'agressions sexuals en lloc de fer complir les restriccions per la pandèmia o fins i tot algun delinqüent habitual que reclamava el seu dret a guanyar-se la vida també en pandèmia.

Així mateix, una persona va al·legar que volia comprovar expressament si la sancionarien per incomplir el confinament.

El cigaló, de vital importància

Tants mesos de pandèmia donen per a molt, i en tot aquest temps els Mossos també han descobert raons de vital importància per a alguns: anar al ginecòleg a 200 quilòmetres de distància, desplaçar-se des de Lleida a L'Hospitalet de l'Infant per a portar una jaqueta al fill per a una entrevista de treball o comprar un robot de cuina.

Un altre conductor al qual van parar en una carretera de la comarca del Baix Ebre que anava carregat amb bosses plenes de begudes alcohòliques també va donar una altra raó de pes. Venia de fer la compra setmanal, però la raó que va donar ell va ser que, amb els bars tancats, necessitava poder prendre el cigaló a casa.

Els Mossos també van parar a un home que al·legava que necessitava anar a casa del seu germà perquè aquest no sabia cuinar i, clar, alimentar-se era essencial, o a una dona que deia que necessitava imperiosament a anar a una botiga per a vegans malgrat tenir un comerç d'aquest tipus a la seva ciutat, tot un llistat que evidencia que els Mossos també han hagut de carregar-se de paciència en aquesta etapa.

tracking