Diari Més

Per què es perd l'olfacte per culpa de la covid?

Hi ha parts de l'interior del nas fàcils d'infectar

Un de cada deu pacients estudiats no ha recuperat plenament el sentit sis mesos després.

nas, olor, olfacte, coronavirusPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un nou estudi desenvolupat per l'Institut Pasteur de París (França) revela noves evidències sobre la pèrdua de l'olfacte, un dels símptomes més freqüents de les persones que es contagien del nou coronavirus i pateixen una covid-19 lleu o asimptomàtica. Segons aquest nou treball, publicat en la revista Science Translational Medicine, el SARS-CoV-2 pot infectar les cèl·lules de la mucosa olfactòria i romandre aquí fins almenys sis mesos, la qual cosa explicaria la persistència de l'anòsmia en pacients ja recuperats de la infecció.

«La fisiopatologia dels trastorns neurològics amb la covid-19 continua sent poc coneguda. La disfunció olfactòria i gustativa és comuna en covid-19, especialment en pacients amb símptomes lleus», expliquen els investigadors, que han realitzat un estudi virològic, molecular i cel·lular del neuroepiteli olfactori de set pacients amb covid-19 que presentaven pèrdua recent de l'olfacte i d'altres quatre amb anòsmia persistent (entre tres mesos i mig i sis mesos i mig després de la infecció, aproximadament). En total, onze casos, tots de covid-19 lleu.

L'article presenta evidència que el neuroepiteli olfactori –que constitueix l'1,25% de la mucosa nasal i cobreix una àrea de 8-10 cm² de la part superior del septe nasal i els cornetes superiors– pot ser «un lloc important d'infecció per SARS-CoV-2 amb múltiples tipus de cèl·lules, incloses les neurones sensorials olfactòries, les cèl·lules de suport i les cèl·lules immunes, que s'infecten».

La replicació del SARS-CoV-2 en el neuroepiteli olfactori es va associar amb inflamació local, prossegueixen els investigadors, que han demostrat també que el SARS-CoV-2 va induir anòsmia aguda i pèrdua del gust en hàmsters sirians daurats, «símptomes que es van allargar mentre el virus va romandre en l'epiteli olfactori i el bulb olfactori».

Finalment, les mostres de mucosa olfactòria dels pacients analitzats amb anòsmia associada a la covid-19 persistent van revelar la presència de transcripcions del virus i de cèl·lules infectades amb SARS-CoV-2, a més d'una inflamació prolongada, i com resa l'article.

«La persistència del SARS-CoV-2 i la inflamació associada del neuroepiteli olfactori poden explicar els símptomes prolongats o recurrents de la covid-19 com la pèrdua de l'olfacte, que han de considerar-se per al tractament mèdic òptim d'aquesta malaltia», han conclòs els investigadors.

tracking