Diari Més

Successos

La nova estafa via 'Bizum'

Quan la quantitat és petita, no es demanen autoritzacions

Els atacants estudien primer el perfil de les seves víctimes en xarxes socials per a donar més credibilitat al frau, ja que aporten dades personals en el missatge que els envien

Detecten una nova estafa a través de Bizum que suplanta a la Tresoreria General de la Seguretat Social

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Agents adscrits al Grup de Delictes Tecnològics de la Policia Judicial de la Prefectura Superior de Policia de la Rioja, alerten d'un tipus concret d'Estafa, a través de l'aplicació de Bizum.

La clau del seu èxit està en la immediatesa i la senzillesa dels pagaments, per exemple entre particulars es vaig poder passar diners en 3 segons. Quan la quantitat és petita o la persona a la qual se li passa diners és habitual, hi ha bancs que no sol·liciten cap pin extra. Però si en grans quantitats. L'habitual és que Bizum enviï un missatge amb un codi a l'interessat que ha d'introduir per a poder tancar l'operació.

La quantitat màxima que es pot enviar al dia és de 1.000 euros, però es pot rebre fins a 2.000 euros.

Precisament la rapidesa en els enviaments i aquestes petites quantitats han fet de Bizum un blanc fàcil i ara s'ha vist embolicat en diferents modalitats d'estafa.

Una de les modalitats més esteses d'estafa, denunciada aquesta mateixa setmana en la Prefectura Superior de La Rioja, és el procediment mitjançant el qual un supòsit comprador, en aquest cas d'un vehicle, es va posar en contacte amb el venedor d'aquest, manifestant-los que estava interessat en la seva compra, indicant-li que pagaria en «concepte de reserva» la quantitat de 400 euros a través de l'aplicació Bizum, acceptant el venedor el procediment, si bé el supòsit comprador en comptes de realitzar el pagament, en el seu lloc envia una sol·licitud de diners amb l'objectiu que la seva víctima sigui qui enviï aquest import, acceptant-ho el venedor i transferint la quantitat de 400 euros al comprador.

Posteriorment, el venedor en adonar-se de l'error intenta contactar amb el comprador i aquest no dona senyals pel que no té forma que se li retornin els diners, acudint a les dependències policials amb l'objectiu d'interposar denúncia.

Un altre dels exemples més estès és en què les víctimes reben una trucada de telèfon des de la seva companyia telefònica (suposadament) per a rebaixar-los la factura o oferir-los regals.

Si acceptaven l'oferta, han de facilitar els seus comptes bancaris o targetes. Després els estafadors associen aquestes targetes o comptes a Bizum. Com es necessita un número PIN per a fer les operacions ha d'aconseguir que les víctimes li ho facilitin de manera inconscient, creient que és un codi per a activar l'oferta de l'operadora. Una vegada que disposen del número de telèfon, compte o targeta i el PIN, es realitzen les transferències.

Els estafadors persuadeixen als clients perquè se'ls faciliti les seves credencials bancàries, «abusant de la seva bona fe». I amb elles, posteriorment, operen en el seu nom, fent transferències des dels seus comptes o amb Bizum segons el cas.

tracking