Diari Més

Una mascareta valenciana inactiva el SARS-CoV-2 i la grip en menys d'un minut

Es pot utilitzar un màxim d'entre vuit i dotze hores i tindrà un preu accessible per tothom

Presentació de la innovadora mascareta.

Una mascareta valenciana inactiva el SARS-CoV-2 i la grip en menys d'un minutEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Universitat Catòlica de València (UCV)ha presentat aquest dijous unes mascaretes creades per l'empresa alacantinaVisormedi el laboratoriUCVResearchels filtres de les quals són capaços d'inactivar el SARS-CoV-2, la grip i bacteris multiresistents en menys d'un minut.

LaFFPCOVIDMASKés la nova creació que ha comptat amb el treball del Laboratori de Biomaterials iBioingenieríade laUCV, que segons el líder del projecte i professor, Ángel Serrano, s'encarrega d'actuar com a barrera física enfront dels virus, però a més, «destrueix el virus de lacovid i bacteris en entrar en contacte amb la mascareta».

La mascareta, l'efectivitat del qual té una durada estimada d'entre vuit i dotze hores, és fruit d'un treball «dur, però gratificant», segons Serrano, qui ha explicat que per a desenvolupar els filtres d'aquestes mascaretes, el laboratori valencià ha comptat amb l'ajuda d'investigadors del Regne Unit, Corea del Sud i Noruega.

LaFFPCOVIDMASKinactiva en menys d'un minut el SARS-CoV-2, a més de bacteris i virus amb embolcalls similars als de la grip, tot això gràcies a materials d'un filtre intel·ligent que afavorirà l'ús d'aquest producte més enllà de la situació de pandèmia actual per evitar, entre altres, contagis gripals.

Serrano ha explicat que la tecnologia desenvolupada, a diferència de les mascaretes convencionals, posseeix una capacitat microbiana i produeix menys residus biològics, a més de «protegir en dues direccions: als sans, però també als infectats, ja que emeten menys virus actius».

Davant la dificultat de comprovar l'eficàcia dels filtres a Espanya, l'investigador ha afirmat que aquesta creació ha comptat amb la col·laboració de la universitat de Kyoto (el Japó), lloc al qual es van enviar els materials amb els que s'estaven treballant i es van testar amb èxit gràcies al nivell de seguretat biològica dels seus laboratoris.

LaUCVha comptat amb l'empresa alacantinaVisormedper arranjar aspectes tècnics i per al seu primer executiu, Jose Antonio Soriano, aquest projecte ha estat «complex», però han previst aplicar preus competitius i accessibles per a tota la població i apostar per aquesta línia de fabricació.

Des de l'empresa alacantina han comentat que aquesta col·laboració permetrà «evitar riscos a llarg termini» relacionats amb la pandèmia, per la qual cosa laUCVha confiat enVisormedper a la comercialització d'aquestes mascaretes en compartir «una mateixa idea de projecte d'un producte revolucionari».

No obstant això, els treballs del laboratori no acaben aquí, ja que en aquests moments estan desenvolupant materials que permetin la creació de mascaretes amb aquests filtres o elements de protecció sanitària a baix cost.

No obstant això, des del laboratori de laUCVhan recordat que els treballs de recerca «continuen per acabar amb la pandèmia», sobretot els relacionats amb la protecció del personal sanitari, «enfrontats en primera línia a un enemic invisible», i està desenvolupant amb la col·laboració de la Universitat de Louisiana (els Estats Units) aerosols nasalsanticovidmitjançant nanomaterials de carboni i clorur debenzalconi.

El vicerector de laUCV, Francisco Javier Arteaga, ha recordat, durant l'acte d'aquest dijous, la col·laboració de la seva institució amb la societat valenciana durant els inicis de la pandèmia i l'estat d'alarma, un fet que va provocar «la paralització» dels seus projectes», perquè davant la «incertesa» del moment van posar tots els seus recursos per aportar material sanitari als hospitals que ho necessitaven.

«Continuem treballant, investigant i desenvolupant treballs per acabar amb la pandèmia», ha conclòs Serrano.

tracking