Diari Més

Un terç d'ingressats per covid presenten canvis pulmonars un any després

Un 5% dels casos estudiats continuaven manifestant dispnea

Una infermera a la UCI atenent un pacient covid-19.

covid uci coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La pneumònia acostuma a ser la causa que porta a l'hospital a molts dels malalts de covid-19 i, un any després de rebre l'alta, un terç continuen presentant indicis de danys als pulmons, segons un estudi que publica avuiTheLancetRespiratoryMedicine.

Encara que s'ha avançat molt en la comprensió i el tractament de la pneumònia aguda per covid-19, se sap molt poc sobre el temps que triguen els pacients a recuperar-se per complet i si persisteixen els canvis als pulmons.

Investigadors de la Universitat deSouthampton(Regne Unit) van fer el seguiment de 83 persones per a veure la recuperació d'una pneumònia greu per covid-19 un any després de l'hospitalització.

Als participants se'ls va realitzar, als tres, sis, nou i dotze mesos, una avaluació clínica, així com un mesuraments del funcionament dels pulmons, una tomografia computada del tòrax per obtenir una imatge dels pulmons i una prova de marxa.

Durant l'any de seguiment, la majoria dels pacients va experimentar una millora dels símptomes, de la seva capacitat per fer exercici i dels canvis observats en la tomografies; i als dotze mesos semblaven haver-se recuperat per complet, encara que un 5% continuaven manifestant dispnea.

No obstant això, un terç dels pacients presentava encara una reducció de la funció pulmonar -en particular, de l'eficàcia amb la qual l'oxigen es transfereix dels pulmons a la sang-, la qual cosa a més era més freqüent en les dones que en els homes.

Aquesta major propensió de les dones a una reducció persistent en les proves de funció pulmonar necessita d'un seguiment, per saber si hi ha una diferència específica per sexe en la recuperació, destaca Mark Jones, codirector de l'estudi.

En una quarta part dels pacients, les tomografies van mostrar que encara hi havia petites àrees de canvi als pulmons, que era més comú en aquells que havien patit els canvis pulmonars més greus en el moment de l'hospitalització.

«La majoria dels pacients amb pneumònia greu per covid-19 semblaven recuperar-se per complet, encara que en alguns casos els va portar molts mesos», indica Jones, encara que, de moment, no se sap el que passa més enllà dels dotze primers mesos després de rebre l'alta, i caldria fer un estudi continu.

L'equip també assenyala que la investigació es va fer a un petit nombre de pacients, per la qual cosa les seves conclusions requeriran la confirmació en estudis addicionals.

tracking