Diari Més

Un informe intern del Suprem qüestiona el decret del govern espanyol que li dona l'última paraula en les restriccions

La sala tercera remarca que es tracta d'una anàlisi «provisional i no vinculant que no anticipa la postura del tribunal»

La façana del Tribunal Suprem

El Suprem rebutja revisar l'estat d'alarma i argumenta que és competència del ConstitucionalCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe del gabinet tècnic de la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem qüestiona el decret del govern espanyol que dona a l'alt tribunal l'última paraula sobre les restriccions que decideixin les autonomies després de l'estat d'alarma. L'escrit apunta a un problema de «possible insuficiència o inadequació» del rang de la norma usada per regular una qüestió que incideix en drets fonamentals. També mostra dubtes sobre la «constitucionalitat» de la posició en què se situa els tribunals, que esdevenen «copartícips executius en el procés d'adopció de mesures administratives». Un altre element que critica l'informe és que serà «molt problemàtic resoldre els recursos en un termini tan breu».
En un comunicat, posterior a la publicació de l'informe a diversos mitjans, la sala tercera remarca que és un «informe intern, provisional i no vinculant que no anticipa la postura del tribunal».

«És un punt de partida per a l'estudi per part dels magistrats del nou recurs de cassació i dels problemes que la seva aplicació pugui plantejar», afirma el comunicat, que remarca que els magistrats «podran incorporar les modificacions que estimin pertinents».

El decret del govern espanyol, aprovat al Consell de Ministres de dimarts, habilita les autonomies a recórrer al Suprem en cas que els tribunals autonòmics tombin les restriccions que apliquin a partir del 9 de maig. Així doncs, el Suprem tindrà l'última paraula i unificarà doctrina. S'haurà de pronunciar sobre els recursos en un termini de cinc dies.

tracking