Diari Més

Brussel·les s'obre a «debatre» l'alliberament de les patents de les vacunes contra la covid-19

Carmen Calvo ha expressat la posició favorable del govern espanyol, en la línia del que ha dit Joe Biden

Un metge manipulant unes mostres.

fàrmac, investigació, coronavirus, mostres, laboratori, medicamentEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat aquest dijous que està «preparada per debatre» la proposta d'alliberar la propietat intel·lectual de les vacunes contra la covid-19. En un discurs a l'Institut Universitari Europeu pel Dia d'Europa, Von der Leyen s'ha obert a «debatre» aquesta proposta un dia després que els Estats Units canviessin de posició sobre aquesta qüestió, que s'està debatent a l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Així, Von der Leyen ha assegurat que debatran si la proposta, que fa mesos van plantejar Sud-àfrica i l'Índia a l'OMC i que fins ara ha trobat l'oposició dels països rics, «pot ajudar a assolir l'objectiu» de fer front a la crisi «d'una manera efectiva i pragmàtica».

Fins ara, la Unió Europea ha rebutjat l'alliberament de les patents de les vacunes contra la covid-19, una iniciativa a la qual dona suport l'Organització Mundial de la Salut. Malgrat considerar que cal augmentar la producció de vaccins, el bloc comunitari ha defensat que cal fer-ho a través d'acords amb les companyies perquè difonguin la tecnologia i el coneixement.

Pel que fa a la campanya de vacunació europea, la presidenta de la Comissió Europea s'ha mostrat «confiada» que es vacunarà el 70% dels adults al juliol. Sobre les comparacions pel que fa al ritme de vacunació amb altres països com el Regne Unit, Von der Leyen ha reivindicat que el bloc comunitari «ha aconseguit aquest èxit mantenint-se obert al món».

«Europa és l'única regió democràtica que exporta vacunes a gran escala», ha subratllat Von der Leyen, que ha precisat que les exportacions europees han anat a parar a més de 90 països.

El sector farmacèutic s'oposa a la suspensió temporal de les patents perquè creu que podria danyar el seu model de negoci. A més, considera que no solucionarà els problemes de distribució a curt termini perquè fan falta mitjans i coneixements tècnics molt específics per elaborar les vacunes.

La Moncloa, a favor

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha expressat aquest dijous la posició favorable del govern espanyol a l'aixecament de les patents de les vacunes del covid, en la línia del que ha expressat el president dels Estats Units, Joe Biden. En una entrevista a Onda Cero Calvo ha afirmat que «s'alegra molt»de la posició de Biden al respecte, i ha recordat que el president espanyol, Pedro Sánchez ja va «posar sobre la taula»aquesta proposta, perquè «aquesta pandèmia requereix una resposta d'aquesta naturalesa». «Vivim un món on tothom es mou, i si no estem vacunats tots això no acaba d'arrancar», ha dit.

tracking