Diari Més

Medi ambient

Quantifiquen en ostres la toxicitat de bilions de burilles que arriben al mar

Cinc bilions acaben als oceans

Ostres.

Quantifiquen en ostres la toxicitat de bilions de burilles que arriben al marPixabay

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cada any, uns cinc bilions de burilles acaben en els oceans, la qual cosa es tradueix en un increment de les concentracions d'estronci, manganès, urani, crom, ferro, molibdè, plom i zinc que s'acumulen en els teixits dels organismes marins.

Ho acaben de demostrar científics del Centre Oceanogràfic de Vigo de l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO), que han publicat un treball en la revista Journal of Hazardous Materials en el qual quantifiquen la transferència de metalls pesants des dels filtres de les cigarretes a la mar, i com una vegada que s'incorporen a l'aigua són absorbits per les brànquies i la glàndula digestiva de les ostres.

Segons explica l'IEO en un comunicat, les burilles representen una part important de les escombraries que es registra en les nostres costes: es troben entre els 10 elements més freqüents a les platges europees, perquè representen el 6 per cent de les escombraries monitorades en la costa atlàntica, presentant densitats en alguns llocs de més mil burilles per cada cent metres de platja.

A banda de la contaminació visual i els efectes físics en els organismes marins a causa de la seva ingestió o a l'asfíxia, les burilles poden suposar un risc toxicològic a causa de les substàncies que acumulen que, fins avui, havia estat poc estudiat.

Ara, aquest estudi científic ha quantificat la transferència de metalls pesants des dels filtres de les cigarretes a la mar i com una vegada que s'incorporen a l'aigua són absorbits per les brànquies i la glàndula digestiva de les ostres.

Per a això van dur a terme un experiment amb diferents tipus de filtres: verges, fumats artificialment i envellits en platja i port.

El primer resultat destacable va ser que els filtres fumats, respecte als verges, mostren nivells de metalls fins a 90 vegades superior.

Una vegada que les burilles arriben a la mar, els metalls que contenen es poden lixiviar a l'aigua fins a aconseguir l'equilibri, és a dir, fins que la concentració en la burilla és la mateixa que la concentració en el mitjà.

Segons els resultats d'aquest estudi, el coure va ser l'element amb major percentatge de transferència a l'aigua: més del 90 per cent de la concentració d'aquest metall en les burilles és expulsat a la mar, mentre que l'estronci va mostrar el menor percentatge amb un 40 per cent.

A la vista d'aquestes dades, els científics van voler comprovar si l'alliberament de metalls de les burilles podria suposar un risc toxicològic per als organismes marins a través de l'acumulació d'aquests contaminants en els seus teixits, com així va ser.

Per això, els científics adverteixen de la necessitat d'implementar mesures per a ajudar a prevenir, reduir i mitigar els impactes ambientals de les burilles.

«Entre altres, es podrien aplicar tarifes addicionals en els productes de tabac per a costejar programes de conscienciació, de promoció de neteja i de reducció del consum de tabac; establir multes per tirar escombraries que incloguin específicament burilles; o etiquetar els filtres de cigarrets com a deixalles perilloses», assenyala Juan Santos, primer autor del treball.

«A més, es podrien explorar altres estratègies com millorar les solucions de reciclatge per a promoure la recuperació de les burilles», conclou el científic.

tracking