Diari Més

Els epidemiòlegs demanen quarantenes de 14 dies per als viatgers de països de risc

«En cas contrari, existeix el risc que aquestes noves soques es propaguin de manera comunitària», adverteixen

Vista del transito de viajeros por la T4 del Aeropuerto Adolfo Suárez Barajas en Madrid.

Els epidemiòlegs demanen quarantenes de 14 dies per als viatgers de països de riscEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE)ha demanat aquest dilluns quarantenes de 14 dies per als viatgers procedents de zones de risc i ha fet una crida a la ciutadania perquè no abaixi la guàrdia després que finalitzi l'estat d'alarma, sobretot al maig i juny, perquè la pandèmia encara no ha acabat.

Des del dissabte, totes les persones arribades des de l'Índia han de guardar 10 dies de quarantena, el mateix període que impera des de fa mesos per als viatgers del Brasil, Sud-Àfrica, República de Botswana, Unió de Comores, Ghana, Kenya, Moçambic, Tanzània, Zàmbia, Zimbàbue, el Perú i Colòmbia.

Però, en un comunicat, els epidemiòlegs volen que, davant el previsible increment dels desplaçaments i l'arribada de turistes, s'asseguri el control en fronteres i aeroports, sobretot d'aquelles persones que procedeixen de països de risc on les noves variants del coronavirus «estan causant una situació molt preocupant», per a les quals recomana quarantenes de 14 dies.

«En cas contrari, existeix el risc que aquestes noves soques es propaguin de manera comunitària i puguin donar lloc a un augment de la transmissió, existint la possibilitat que alguna d'aquestes variants provoqui una malaltia més greu o més resistent a les vacunes», adverteixen.

LaSEEopina que, malgrat el gran esforç en la campanya de vacunació, encara no s'ha aconseguit el nivell d'immunitat suficient com per frenar al virus de manera significativa i que encara serà necessari «un temps per aconseguir unes cobertures de població immunitzada que comencin a limitar la transmissió del virus, especialment entre els grups més vulnerables».

No obstant això, tem que amb l'aixecament de l'estat d'alarma, que podria posar fi a alguna de les restriccions que han estat vigents en els últims mesos i retornar la mobilitat entre comunitats, l'arribada de l'època estival i l'avanç de la vacunació, la població baixi la guàrdia.

D'aquí ve que demani a la ciutadania que extremi totes les precaucions, ja que el risc de contagi -encara que desigual- continua sent alt en molts territoris: de fet l'epidèmia està estancada a Espanya amb incidències acumulades a 14 dies superiors a 200 casos per cada 100.000 habitants, i amb la majoria de les comunitats situades en nivells de risc 3 o 4.

A més de demanar als ciutadans que no es relaxin, sobretot al maig i juny, els epidemiòlegs pensen que és imprescindible realitzar estudis de contactes exhaustius tant en convivents com en no convivents, monitorant el compliment d'aïllaments i quarantenes en tots dos grups.

També apunten la importància de recollir adequadament els antecedents epidemiològics dels positius per conèixer com s'han contagiat i poder controlar possibles casos no detectats de la mateixa cadena de transmissió, així com detectar si hi ha alguna possibilitat que siguin casos de noves variants; davant qualsevol sospita, hauran d'analitzar-se mitjançant seqüenciació genòmica.

I la de mantenir i reforçar les activitats de vigilància i control epidemiològic en tots els nivells, com els Serveis de Vigilància Epidemiologia de les Malalties de Declaració Obligatòria, que permetin realitzar un seguiment adequat i exhaustiu dels casos.

Finalment, apel·len a la necessitat de continuar respectant les mesures de prevenció no farmacològica, com usar correctament la mascareta, mantenir una bona higiene de mans, ventilar, guardar la distància interpersonal i evitar aglomeracions, prioritzant les activitats a l'aire lliure.

tracking