Diari Més

Una sola dosi de Pfizer en pacients que han passat la Covid protegeix contra totes les variants, revela un estudi

Aquelles persones que no han estat infectades prèviament i fins ara només han rebut una dosi de vacuna, la resposta immune a les noves variants pot ser insuficient

Personal mèdic prepara una dosi de la vacuna Pfizer.

Una sola dosi d'AstraZeneca o de Pfizer redueix la infecció, segons un estudiEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una sola dosi de vacuna augmenta la protecció contra les variants del coronavirus SARS-CoV-2, però només en aquells que han passat la Covid-19 anteriorment, segons un estudi publicat per científics de l'ImperialCollegede Londres.

En aquells que no han estat infectats prèviament i fins ara només han rebut una dosi de vacuna, la resposta immune a les noves variants pot ser insuficient, diuen els investigadors.

Les troballes, publicats aquest divendres en la revistaSciencei dirigits per investigadors de l'ImperialCollegeLondon, la Queen MaryUniversityofLondoni l'University CollegeLondon, van analitzar les respostes immunes en els treballadors de salut del Regne Unit als hospitalsBartsi RoyalFreedesprés d'haver rebut la seva primera dosi dePfizer.

Els investigadors van descobrir que les persones que prèviament havien tingut una infecció lleu o asimptomàtica havien millorat significativament la protecció contra les variants britànica i sud-africana després d'una sola dosi de la vacuna deARNm. En aquells sense Covid-19 previ, la resposta immune va ser menys forta després d'una primera dosi, la qual cosa potencialment els va deixar en risc de contreure les variants del virus.

La professoraRosemaryBoyton, professora d'immunologia i medicina respiratòria en l'ImperialCollegede Londres, que va dirigir la recerca, va dir: «Les nostres troballes mostren que les persones que han rebut la seva primera dosi de vacuna i que no han estat prèviament infectades amb SARS-CoV-2, no estan completament protegits contra les variants circulants. Aquest estudi destaca la importància d'implementar una segona dosi de la vacuna per a protegir la població».

Es van analitzar mostres de sang per a determinar la presència i els nivells d'immunitat contra el cep original de SARS-CoV-2, així com les variants britànica (B.1.1.7) i sud-africana (B.1.351). Juntament amb els anticossos, les proteïnes en forma d'I que s'adhereixen al virus i ajuden a bloquejar o neutralitzar l'amenaça, els investigadors també es van centrar en dos tipus de glòbuls blancs: cèl·lules B, que 'recorden' el virus; i cèl·lules T, que ajuden a la memòria de les cèl·lules B i reconeixen i destrueixen les cèl·lules infectades amb coronavirus.

Van descobrir que després d'una primera dosi de vacuna, la infecció prèvia es va associar amb una resposta de cèl·lules T reforçades, cèl·lules B i anticossos neutralitzadors, la qual cosa podria proporcionar una protecció eficaç contra el SARS-CoV-2, així com contra les variants.

No obstant això, en persones sense infecció prèvia per SARS-CoV-2, una sola dosi de vacuna va donar com a resultat anivellis més baixos d'anticossos neutralitzadors contra el SARS-CoV-2 i les variants, la qual cosa els deixa potencialment vulnerables a la infecció i ressalta la importància de la segona dosi de vacuna.

L'equip va analitzar només dos de les variants més esteses, no obstant això, creuen que és possible que les troballes s'apliquin a altres variants en circulació, com les variants del Brasil (P.1) i l'Índia (B.1.617 i B.1.618).

«Les nostres dades mostren que la infecció natural per si sola pot no proporcionar suficient immunitat contra les variants. És probable que el reforç amb una sola dosi de vacuna en persones amb una infecció prèvia sí que ho faci. A mesura que continuen sorgint noves variants, és important accelerar el llançament mundial de vacunes per a reduir la transmissió del virus i eliminar les oportunitats que sorgeixin noves variants», va dirBoyton.

tracking