Diari Més

Un grup de científics descobreix que la covid-19 és una malaltia vascular i no respiratòria com es pensava

La recerca del grup d'investigadors dels Estats Units mostra que el virus és capaç d'atacar i danyar el sistema vascular a nivell celular

Els casos s'han disparat a l'Índia.

Entra en escena la «variant doble mutant» del coronavirusEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de científics dels Estats Units descobreix en una recerca que la covid-19 no és una malaltia respiratòria com es pensava fins ara, sinó que es tracta d'una malaltia de caràcter vascular. Un dels primers descobriments va ser que lesproteïnes espigaajuden al virus a infectar a la persona, i aquestes proteïnes juguen un paper important a la malaltia.

Segons el descobriment publicat a la revistaCirculationResearch. Els investigadors assenyalen que la covid-19 és una malaltia vascular, el que mostra que el virus és capaç d'atacar i danyar el sistema vascular a nivellcel·lular. És una troballa important que ajuda a entendre el perquè de les complicacions de la malaltia que aparentment no tenienconnexióamb la covid-19.

«Molta gent pensa que és una malaltia respiratòria, però en realitat és una malaltia vascular. Això podria explicar per què algunes persones sofreixen vessaments cerebrals i per quines altres tenen problemes en altres parts del cos. El que tenen en comú és que tots ells tenen un rerefons vascular», assenyala UriManor, de l'InstitutSalk(els Estats Units) i un dels coautors de l'estudi.

En aquest estudi, els experts van desenvolupar unpseudovirus, envoltat per la característica corona de proteïnes d'espiga del SARS-CoV-2, encara que sense cap virus. L'exposició a aquest va provocar danys en pulmons i artèries a un model animal, demostrant d'aquesta manera que la proteïna per si sola és suficient per a provocar la malaltia. Així, les mostres de teixit van mostrar una inflamació en aquelles cèl·lules que recobreixen les parets de les artèries pulmonars.

Més tard van portar el procés al laboratori, exposant les cèl·lules endotelials sanes a la proteïna d'espiga del coronavirus. Així van trobar que la proteïna danyava les cèl·lules en unir-se a l'ACE2, la qual cosa va interrompre la senyalització molecular d'aquesta última als mitocondris, provocant que es danyessin i fragmentessin. «Si s'eliminen les capacitats de replicació del virus, aquest continua tenint un efecte nociu important en les cèl·lules vasculars, simplement en virtut de la seva capacitat d'unir-se a aquest receptor ACE2, el receptor de la proteïna S, ara famós gràciesa la covid-19», afirmaManor.

tracking