Diari Més

Margarita del Val, preocupada per la capacitat de contagi dels vacunats: «Hi haurà algun ensurt»

Del Val ha explicat que «la protecció enfront de la malaltia és molt bona, tenim unes vacunes de luxe, però no protegeixen enfront de la infecció, les persones s'infecten»

La viròloga, Margarita del Val, investigadors del CSIC.

Margarita del Val recomana «no fer experiments» combinant dosis de vacunes diferentsCSIC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'acceleració en el ritme de vacunació contra el coronavirus a Espanya ha fet que alguns ministres, com la titular d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, posin la vista ja en el «reinici dels viatges». Segons ha dit Maroto, «estem incrementant el procés de vacunació per a arribar a mitjan juny amb un percentatge de vacunats que ens permeti començar a reobrir el destí». Aquestes declaracions contrasten amb l'advertiment de la immunòloga del CSIC Margarita delValrespecte a les vacunes i la protecció que aquestes ofereixen com per a poder tornar a viatjar amb seguretat.

La investigadora ha recordat que «amb les quatre vacunes que tenim ara mateix disponibles a Europa, realment, la protecció enfront de la infecció és molt baixa».

En aquest sentit, DelValha explicat que «la protecció enfront de la malaltia és molt bona, tenim unes vacunes de luxe, però no protegeixen enfront de la infecció, les persones s'infecten».

A més, la viròloga ha destacat que encara no hi ha hagut cap estudi dissenyat clarament per a detectar «quants s'infecten i com de contagiosos són». DelValha posat com a exemple el cas de les residències d'ancians: «Hi ha contagis molt grans en entorns totalment vacunats, com les residències d'ancians, és clar que aquí hi ha contagi, no està quantificat científicament».

Per a delVal, «no és qüestió de si tindrem quin percentatge de persones vacunades» de cara l'estiu per a poder iniciar els viatges, sinó determinar «si les persones vacunades són segures, i jo no m'atreveixo a dir-ho».

Seguint aquesta regla, continua la viròloga, «si les persones vacunades les considerem segures perquè no tenen símptomes, estem també considerant segurs, perquè no tenen símptomes, als joves?», s'ha preguntat.

Més enllà dels viatges, la investigadora del CSIC ha mostrat la seva preocupació per «les persones vacunades que tenen contacte estret amb els seus familiars», ja que «potser els estan contagiant el dia que els arribi a ells la infecció i no s'adonen».

«Això sí que em preocupa, perquè la gent té moltes ganes de llevar-se mascareta, de donar-se moltes abraçades, de no respectar res quan està amb els familiars i ens donarà algun ensurt», ha alertat.

tracking