Diari Més

La lentitud de les comunitats provoca que fins a 900.000 multes de l'estat d'alarma puguin caducar

Els cossos de seguretat van posar 1.142.127 propostes de sanció del 14 de març al 21 de juny del 2020

Agents de la Trànsit de la Guàrdia Civil.

multa, DGT, Guàrdia CivilEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al llarg dels gairebé 100 dies que va durar el primer estat d'alarma, les forces i cossos de seguretat de l'Estat van imposar més d'un milió de multes als ciutadans per incomplir les restriccions contra el coronavirus, amb un càstig d'entre 600 i 30.000 euros depenent de la gravetat. Deu mesos després, el Govern confirma que s'han tramitat o començat a tramitar el 20% de les sancions. No hi ha molta informació, en canvi, sobre en quin punt estan el 80% restant, que depenen d'altres administracions. A més, ningú aclareix si les que no es tramitin caducaran i acabaran sent, per tant, anul·lades, mentre els juristes alerten que moltes d'elles podrien no ser vàlides. Segons l'article publicat per Javier LópezMacías a 20minutos.

Fonts del Ministeri de l'Interior consultades per20Minutsnomés tenen constància que el nombre total de propostes de sanció imposades entre el 14 de març i el 21 de juny va ser d'1.142.127. Al·leguen les mateixes fonts que no disposen de més dades, ja que la tramitació de les sancions no és de la seva competència, sinó que recau en dues administracions diferents a la cartera de Fernando Grande-Marlaska: delegacions de govern en el cas de la imposades per desobediència a l'autoritat, i autonomies i ajuntaments, les que s'hagin posat per incomplir la llei sanitària.

En el cas de les delegacions de govern, han tramitat el 20% del total. Segons una resposta parlamentària del Ministeri de Política Territorial i Funció Pública a EHBildu, datada a 24 de març de 2021, hi ha 67.292 en tramitació i altres 161.702 ja finalitzades, la qual cosa suma un import de 228.994.

Segons el document al qual ha tingut accés20Minutos, és Andalusia la comunitat autònoma que més proposades de sanció està tramitant o ha finalitzat de tramitar ja, amb gairebé 60.000. Li segueixen en el rànquing Canàries, amb 34.828, i Castella i Lleó, amb 24.732. La Delegació del Govern de Madrid ha fet el propi amb 5.614 propostes de sanció, totes les que han arribat. «La Delegació ho té tot al dia i el tramita #dins del termini i en la forma escaient», afegeixen fonts de l'òrgan que ara dirigeix la socialista Mercedes González.

El dubte, llavors, versa sobre el punt del camí administratiu en el qual es troben altres 913.133 propostes de sanció. Aquest diari ha contactat amb cadascuna de les comunitats autònomes per a conèixer en quin punt està la tramitació d'aquestes sancions, però només tres han respost. La Comunitat de Madrid assenyala que les sancions del primer estat d'alarma les van imposar els ajuntaments i que continuen tramitant-les, encara que no donen dades concretes. El Govern de Navarra, per part seva, exposa que va imposar 3.565 sancions, encara que tampoc informa sobre quantes ha tramitat. La Rioja, finalment, remet a una web en la qual només es donen dades d'aquest mes d'abril.

L'anul·lació, possible fi de les sancions

Totes les multes imposades en el primer estat d'alarma corren el risc, a més, de no ser vàlides jurídicament, com defensa el president de la secció de Dret Administratiu del Col·legi d'Advocats de Madrid, AlbertoDorrego.

«Hi ha un problema principal que és la falta de tipicitat de les sancions que es van imposar en el primer estat d'alarma», exposa. En una conversa amb aquest diari,Dorregoalerta que moltes de les sancions «no estaven ben definides», perquè alguns supòsits no podien considerar-se com a desobediència a l'autoritat ni com a incompliment de la llei sanitària. «Jo he tingut un cas d'un home al qual li van multar per passejar al gos més lluny del que podia, això no és desobediència a l'autoritat i tampoc aquesta falta encaixa dins de la llei de Salut Pública de 2011», incideix. Tot això, sense contar que alguns jutjats ja han anul·lat algunes sancions per aquest conflicte jurídic. Aquest problema, explica el jurista, va quedar solucionat amb el decret de Nova Normalitat, posterior a la fi del primer estat d'alarma.

Dorregotambé alerta del problema competencial de la tramitació. «Encara quan es pugui entendre que les multes estan justificades, la tramitació està organitzada de manera diferent i les autonomies no estan preparades per a enfrontar-se a aquests nombres de sancions», conclou aquest jurista, que no encerta a respondre, pel caos legal, si aquesta tardança pot suposar la prescripció de les propostes de sanció.

I és que, tant la Llei de Seguretat Ciutadana, que castiga la desobediència a l'autoritat, com la de Salut Pública de 2011 contenen en el seu articulat que les sancions deixen de ser vàlides un any després de ser imposades. No obstant això, sota l'estat d'alarma es van suspendre els terminis administratius, per la qual cosa aquest límit podria quedar difuminat. Tampoc les administracions han aclarit aquest punt.

«Moltes multes s'estan deixant caducar»

Per part seva, Carlos Morales, portaveu del sindicat policialSUP, assegura que «moltes d'aquestes sancions s'estan deixant caducar, encara que algunes altres sí que estan seguint el seu curs». Sobretot, les més greus. En el primer estat d'alarma, la Policia Nacional va arribar a imposar fins a 10.000 proposicions de sanció al dia. Aquest alt volum de treball és una de les causes, tal com explica, del retard en la tramitació de les multes i que algunes d'elles es quedin sense cobrar, alguna cosa que dóna per fet. «Es van veure saturades les delegacions del Govern, així com nombrosos ajuntaments i autonomies», declara.

Des del sindicat al qual representa, exposa, entenen la saturació de les administracions, però critica que «hi ha hagut temps per a solucionar el problema» amb, per exemple, la contractació de personal eventual. I és que, si es deixen caure moltes de les propostes, compte, «pot crear un estat de motivació negativa entre els cossos policials».

Les multes, d'entre 600 i 30.000 euros

Les multes per incomplir qualsevol de les restriccions emparades en l'estat d'alarma oscil·len entre els 600 als 600.000 euros i estan dividides entre lleus, greus i molt greus:

-Infraccions lleus: Superar l'aforament del 50% en comerços i hostaleria, fer reunions de més de 6 persones o incomplir el tancament de les 22.00 hores de la nit en els establiments, excepte serveis essencials. La multa aniria dels 600 als 3.000 euros. Les administracions consideren que aquest tipus d'infraccions poden produir fins a 15 contagis.

-Infraccions greus: Entrar o sortir d'una localitat amb restriccions sense motiu justificat està considera com una infracció greu. Aquesta té una sanció la quantia de la qual varia entre els 3.000 o 15.000 euros. La quantia de la sanció aconsegueix aquestes quantitats perquè es considera greu en poder donar peu al contagi d'entre 16 i 150 persones.

-Infraccions molt greus: Són aquelles que poden contagiar a més de 150 persones, com acudir a una festa. La forqueta de multa per a aquesta mena d'accions seria de 15.000 fins a 600.000 euros.

tracking