Diari Més

Salut

Càncer de mama i embaràs: una campanya avança en la recerca

Actualment s'està estudiant la relació entre els canvis fisiològics que es produeixen en la gestació i en la lactància amb el desenvolupament del tumor per a prevenir-lo

L'estudi obre la porta en un futur a noves estratègies combinades d'immunoteràpia i tractaments en càncer de mama HER2+.

La localització i activitat de les cèl·lules immunes, claus per tractar un tipus de càncer de mamaVall d'Hebrón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup Espanyol de Recerca en Càncer de Mama (Geicam)ha llançat aquest diumenge «Feix historia amb la teva història», una campanya per a reclutar testimonis de dones diagnosticades durant l'embaràs o un any després del part per a avançar en la recerca d'aquesta malaltia.

Amb motiu del Dia de la Mare,Geicamha volgut animar a les dones que hagin patit càncer de mama gestacional o a aquelles que, havent tingut un d'aquests tumors, desitgin ser mares, a aportar la seva història clínica en el projecte «Càncer de mama i el Desig de ser Mare».

El seu testimoniatge servirà per a «aprofundir en el coneixement sobre les relacions que existeixen entre l'embaràs i el càncer de mama», ha explicat Juan de la Fava, director de la Unitat de Mama i Recerca Clínica de l'Hospital Universitari Reina Sofia de Còrdova i un dels coordinadors del projecte.

Actualment, s'està estudiant la relació entre els canvis fisiològics que es produeixen en la gestació i en la lactància amb el desenvolupament del tumor per a prevenir-lo i dissenyar estratègies encaminades a aconseguir embarassos segurs, ja que són moltes les pacients que, després d'haver superat el càncer, volen ser mares.

Però no hi ha dades oficials ni existeix un registre nacional de pacients, d'aquí ve queGeicamproposés fer un estudi que «permetés tenir una foto de la realitat del càncer de mama i l'embaràs», ha afegit una altra de les coordinadores, Begoña Bermejo, del Grup de Recerca de Biologia en Càncer de Mama de l'Institut de Recerca Sanitària (Incliva).

Així, amb aquesta campanya es busca recopilar informació clínica amb la qual s'analitzaran dades moleculars del tumor i de sang per a determinar alguna característica biològica o genètica que els diferenciï d'altres tumors de mama o saber si genèticament aquestes dones tenen un risc superior de desenvolupar-lo.

Per a això, tant les dones que han patit un càncer de mama gestacional, com les que han tingut aquest tumor i hagin estat mares, o les que hagin realitzat una preservació de la seva fertilitat prèviament al tractament oncològic, hauran de contactar amb els centres que participen en aquest estudi a través de la web de la campanya (https://hazhistoria.geicam.org/).

Ingrid és una de les participants en el projecte desenvolupat perGeicamen col·laboració amb el Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa de Càncer (Ciberonc)i l'InstitutMaimónidesde Recerca Biomèdica de Còrdova (Imibic).

En la setmana 36 del seu embaràs va rebre el diagnòstic d'un carcinoma ductalinfiltranteen estadi II, moment en el qual va tenir «una intensa mescla de sensacions», de la por per no saber als que s'estava enfrontant a la «incertesa i felicitat» perquè anava a tenir a la seva filla en braços abans del que es preveu.

Després del part, es va sotmetre a una operació, sis mesos de quimioteràpia i un de radioteràpia: «Estic convençuda que tots els efectes secundaris de la quimioteràpia i l'atordiment que produeix aquest procés es van alleujar per l'alegria que em produïa la maternitat», relata.

A més del suport de l'equip mèdic, Ingrid destaca la importància de la recerca i de la participació d'altres dones ja que, «gràcies als resultats, obtindrem respostes».

tracking