Diari Més

Quina efectivitat té la primera dosi de la vacuna de AstraZeneca

Gran part dels vacunats amb AstraZeneca a Catalunya solament tenen la primera dosi

Un vial de la vacuna d'AstraZeneca.

AstraZeneca rebaixa al 76% l'efectivitat de la seva vacuna en un estudi als Estats UnitsEfe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Agència Europea del Medicament (EMA)ha subratllat que els beneficis de vacunar ambAstraZenecacontinuen superant els seus riscos en tots els grups d'edat, encara que com més gran siguin la persona i els contagis, més clars són els efectes de la protecció, i va recomanar posar la segona dosi d'aquesta vacuna i no alternar amb unes altres. A més, va revelar que només la primera dosi d'aquesta vacuna proporciona una protecció del 80%.

Sobre la base de les dades disponibles, laEMAestima que només una de cada 100.000 persones que rebin la injecció té probabilitat de desenvolupar coagulació sanguínia inusual amb nivell baix de plaquetes com a efecte secundari, però la vacunació ha previngut un nombre molt més alt d'hospitalitzacions, admissions en unitats de vigilància intensiva i morts per Covid-19.

Els efectes més comuns de la vacunació són «lleus o moderats» i milloren en uns pocs dies després de la injecció, però la Comissió Europea va encarregar a laEMAque posés en context el risc de desenvolupar tromboembolismes després de la vacunació i el benefici real a l'hora de prevenir els efectes de la Covid-19 en les persones contagiats amb elSars-CoV-2.

El comitè de medicaments d'ús humà (CHMP)es va encarregar de l'avaluació i va concloure avui que, assumint una efectivitat de la vacuna del 80% durant un període de quatre mesos, l'anàlisi «va mostrar que els beneficis de la vacunació augmenten amb l'edat i la taxes de contagis», encara que no disposava de suficients dades de tota la Unió Europea (UE) per a definir els beneficis i riscos respecte al sexe.

«L'anàlisi actual no constitueix una avaluació del balanç beneficio-risc de la vacuna, que continua sent positiu per als adults de tots els grups d'edat», va agregar.

El comitè va analitzar els beneficis de la vacuna i el risc de coagulació per la vacunació en diferents grups d'edat en el context de les taxes de contagis mensuals, per la qual cosa va establir tres agrupacions: alta (886 per cada 100.000 persones), mitjana (401) i baixa (55).

En els majors de 80 anys amb una exposició alta, s'han previngut 1.239 hospitalitzacions, 110 admissions a unitats de vigilància intensiva i 733 defuncions per Covid-19 per cada 100.000 persones, en un grup d'edat en el qual s'han detectat només 0,4 casos de coagulació sanguínia amb un nivell baix de plaquetes en sang.

En aquells d'entre 40 i 49 anys, el grup on més casos de tromboembolismes s'han detectat (2,1 per cada 100.000), s'han evitat 122 hospitalitzacions, 15 admissions a les UCI i 10 morts en cada 100.000 habitants a la UE per la malaltia que causa el coronavirus.

LaEMAinsisteix en el que efecte positiu de la vacuna es reflecteix amb l'augment de l'edat perquè, per exemple en el grup d'alta exposició, s'han evitat 172 morts en persones d'entre 70 i 71 anys, 45 en els d'entre 60 i 69 anys, 14 en la franja 50 i 59, i 3 en la de 30 i 39 anys.

Va recomanar continuar administrant la segona dosi deAstraZenecade quatre a dotze setmanes després de la primera i va alertar que no hi ha suficients evidències de l'eficàcia d'aquesta vacuna en altres escenaris, com injectar un preparat deARNmdePfizero Moderna com a segona dosi, no administrar una segona injecció, o ampliar l'interval més enllà de les 12 setmanes previstes en el prospecte.

A més, va afegir que «no hi ha hagut suficient exposició ni temps de seguiment per a determinar» si el risc de coagulació amb una segona dosi serà diferent al risc després de la primera.

La comissària de Salut i Seguretat Alimentària de la UE,StellaKyriakides, va considerar que aquesta avaluació de les dades epidemiològiques i de vacunació «ajudarà les autoritats nacionals a prendre decisions sobre com usar millor aquesta vacuna com a part de les seves opcions de vacunació».

«És clar: els beneficis generals de la vacuna deAstraZenecaen la prevenció de la Covid-19 superen els riscos d'efectes secundaris molt rars i inusuals. La vacuna deAstraZenecaés una part important de les nostres opcions de vacunes: és una vacuna eficaç que protegeix contra malalties greus i la mort, a la UE i a tot el món», va afegir.

tracking